Hrvatska

PLENKOVIĆ: Coffee-to-go nije samo kava, ugostitelji će moći prodavati i druga pića, ali nema terasa

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitness centri, kafićima će se omogućiti prodaja kave za van, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike i radionicama, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina.

Održali smo sjednicu Vlade i najvažnije je blago popuštanje mjera ograničenja u četiri domene: ugostiteljstvo, dio sportskih aktivnosti, djeca - škole za strane jezike i radionice, kao i na kladionice, automat klubove i casina. Smatramo da je to primjereno u ovim okolnostima jer smo tjednima zahvaljujući odgovornom ponašanju građana, mjerama došli u takvi situaciju epidemiološke slike da si možemo priuštiti ovakve vrste odluka od 15. veljače. Sutra će detalje u pravnom smislu pojasniti Nacionalni stožćer na konferenciji za medije, rekao je Plenković.

Također je važna najava o dinamici dostave cjepiva. Kada zbrojimo Pfizer, Modernu i Astrazenecu do kraja ožujka očekujemo više od 600.000 doza što će nam omogućiti masovnije cijepljenje sugrađana, dodao je.

Plenković je govorio i o prognozama Europske komisije u 2021.koja očekuje rast hrvatskog BDP-a za 5,3%. 

- Ekonomske prognoze EK, ekonomski pad za prošlu godinu je niži od ranije procjene i sada je na -8,9%, dok je procjena rasta za ovu godinu nešto snižena s 5,7% na 5,3%, ali je to uz Francusku i Španjolsku najoptimističnije za ovu godinu kada je riječ o procjenama EK.

Govorio je o mjerama kompenzacije upitan od novinara što dalje.

- Za veljaču naknade ostaju iste, oni će povrh naknade koje dobivaju za radnike (4000 kuna), naknade za fiksne troškove i ovo što zarade bit će im ekstra povrh toga, rekao je Plenković.

Dodao je da je novo prolazno vrijeme 1. ožujka pa će se sukladno okolnostima donositi odluke. 

- Ako će se moći raditi radit će se, ako bude situaciju koja nije dovoljno dobra nastavit će se s mjerama.  Zasad je prerano govoriti o tome što će biti za 2 tjedna. Najvažnije je da čuvamo zdravlje i da omogućujemo gospodarstvu da radi, naglasio je.

Na pitanje novinara kako oporba kaže kako je kava za van premalo i da to nije dovoljno što im poručuje premijer je rekao: Ništa!

- Što ću im reći. Prije dva mjeseca zatvarajte sve, sad otvarajte sve odmah, to je politiziranje koje mene ne čudi. Ako neće biti odgovorni, bit ćemo mi, tako je stalno, rekao je premijer i
istaknuo  da coffee to go nije samo kava već će se i druga pića i napitci moći prodavati. 'Nema terasa uzme se piće i šeta se', kazao je Plenković istaknuvši da će zatvoreni objekti sada moći prodavati sve što im je na meniju. Više o svemu će sutra reći Nacionani stožer.

Osvrnuo se i na prisutstvo Alemke Markotić jučer na misi.
 
- To je bila misa na otvorenom. Zasigurno je teško ograničiti broj ljudi. Moramo biti malo realni. Ako ne približavaju jedni drugi i drže mjera, dobro je - kazao je i kao primjer naveo druženje studenata i prosvjed poduzetnika.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TERASE, KAFIĆI, COVID