Regija

LJUBLJANA: Macron dolazi na summit Brdo-Brijuni, datum još neizvjestan

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u utorak da je primio pismo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kojim prihaća poziv za sudjelovanje na samitu procesa Brdo-Brijuni.

Sastanak na vrhu čelnika država ove inicijative trebao se održati lani kao jubilarni skup, ali je dva puta otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Ni danas nije točno određeno kad bi se mogao održati jer pandemija nije završila, ali se u Sloveniji epidemiološk uvjeti zadnjih dana poboljšavaju.

Pahor je kazao da planira sazvati samit čim to dopuste prilike, vjerojatno u ožujku ili travnju.

Slovenski predsjednik očekuje da bi sastanak mogao poslužiti kao otvoren i koristan dijalog te donijeti poruke o procesu proširenja EU-a, sređivanju i bilateralnih odnosa zemalja u regiji te zajedničkoj predanosti miru, stabilnosti i prosperitetu na jugoistoku Europe.

Proces Brdo-Brijuni zajednička je slovensko-hrvatska inicijativa koju je Pahor, kao tadašnji premijer 2010. godine, osmislio za jačanje međusobnog povjerenja i pomoći na europskom putu zemalja zapadnog Balkana.

Stekao se običaj da se na samit inicijative Brdo-Brijuni kao gost pozove netko od čelnika iz država članica EU-a ili institucija Europske unije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLOVENIJA, HRVATSKA