Svijet

SPOROVI: Njemački predsjednik razljutio Ukrajinu izjavama o Sjevernom toku 2

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razljutio je Ukrajinu izjavama o diplomatskoj vrijednosti kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se ruski plin trebao dostavljati u Europu.

"Upitni povijesni argumenti" predsjednika Steinmeiera izazvali su u Ukrajini "čuđenje i indignaciju", izjavio je ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnyk u priopćenju koje je agencija dpa dobila na uvid.

U intervjuu za list Rheinische Post Steinmeier je branio projekt plinovoda, tvrdeći da energetski odnosi spadaju među posljednje mostove koji Rusiju još spajaju s Europom.

Podsjetio je na njemačku invaziju na Sovjetski Savez za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"U ratu je na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza stradalo više od 20 milijuna ljudi. To ne opravdava današnje krive poteze u ruskoj politici, ali ne bismo smjeli izgubiti iz vida širu sliku", rekao je Steinmeier. 

Ukrajinski veleposlanik pak piše da je Sjeverni tok 2 i dalje geopolitički projekt ruskog predsjednika Vladimira Putina, a štetan je za iinterese Ukrajine.

"Zato je cinično, posebno u ovoj debati, posezati za žrtvama nacističkog terora i još k tome pripisivati milijune sovjetskih žrtava njemačkog istrebljivačkog i porobljivačkog rata isključivo Rusiji", naglasio je Melnyk.

Povijest se "opasno iskrivljuje", kaže, kada se izričito ne spominju milijuni nacističkih žrtava u Ukrajini, koja je u to vrijeme bila u sastavu Sovjetskog Saveza.

Ukrajina spada među najžešće kritičare Sjevernog toka 2, koji bi trebao u Njemačku transportirati 55 milijardi prostornih metara plina. 

Moskva trenutno Kijevu plaća pristojbe za tranziciju plina kroz Ukrajinu. Sljedećih godina Rusija planira smanjiti iznos pristojbi i veće količine plina slati izravno u Europu, preko Baltičkog mora, podsjeća dpa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA, MOSKVA, UKRAJINA