Mojbiz

STEČAJNI UPRVITELJI: Mogu zaraditi i 795.000 kuna, a biraju se slučajnim odabirom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stečajni upravitelji mogu zaraditi i 750.000 kuna, a biraju se slučajnim odabirom, piše u četvrtak Večernji list navodeći da taj unosan posao na tuđoj propasti može biti i vrlo opasan.

Zbog (niskih) strasti i imovine oduvijek se potezalo oružje, no kad kao službeni motiv četverostrukog ubojstva i samoubojstva počinitelja policija navede stečajni postupak i sukob oko vrijednosti stečajne imovine, otvara se pitanje kakav je to stečajni postupak mogao biti okidač za ovakvo krvoproliće i je li posrijedi izolirani slučaj osobnog shvaćanja nepravde ili sistemski problem koji bi i u nekom drugom slučaju mogao postati potencijalni motiv.

Pogotovo u vrijeme najgore krize u Hrvatskoj kad svaki dan deseci poduzetnika odlaze u bankrot, a radnici ostaju bez prihoda. Stečaj nad šibenskom tvrtkom Matkol, čijem se vlasniku Branku Koloperu, netom nakon što je od Trgovačkog suda u Zadru e-mailom zatražio poništenje stečaja, pomračilo toliko da je napravio masovni pokolj onih koje smatra odgovornima i umiješanima, pokrenuo je taj isti sud još u studenom 2018.

Nagradu za rad upravitelja određuje sud prema uredbi koju donosi vlada, a isplaćuje se iz imovine u stečaju ili, ako je nema, iz Fonda za namirenje troškova stečajnog postupka.

Prema Uredbi koja je na snazi, maksimalna je nagrada 795.000 kn, od čega iz unovčene stečajne mase može biti najviše 630.000 kn, s osnove dodatne nagrade najviše 150.000 kn te s osnove posebne nagrade 15.000 kn.

S obzirom na to da visina nagrade ovisi o uspješnosti unovčenja stečajne mase, upravitelji bi trebali biti motivirani prodati što skuplje. Osim ako nisu u nekom dogovoru s kupcima kojima bi pogodovali nižom cijenom što upućeni spominju kao najčešći oblik moralnog i materijalnog hazarda u stečajevima

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STEČAJNI UPRVITELJI