Mojbiz

MARIĆ: Postignut je dogovor sa šest banaka koje vode procese protiv Hrvatske, u Hrvatskoj ali i na arbitražnom sudu u Washigtonu

Piše: PolitikaPlus

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održava konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CH.

Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. U pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumijevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvjestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani reputacijski efekt arbitražnih postupaka”, rekao je Marić, dodavši da dugotrajnost i financijski efekti nikome nisu u interesu te da je Hrvatska otvorila put za kvalitetniji dijalog s bankama.

Postignut je dogovor sa šest banaka na temelju kojega se obustavljaju postupci pred arbitražnim sudom u Washingtunu i pred domaćim sudovima. Sporazum je postignut sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste, Raiffeisen i OTP bankom.

Sporazum ne donosi nikakav teret za državni proračun kaže Marić, nema izravne kompenzacije tim bankama sa strane Republike Hrvatske. Otklonjena je moguća šteta za državni proračun od 2,5 milijarde kuna, a riječ je o vansudskoj nagodbi.

Za dvije banke procesi se nastavljaju dalje. Hrvatska je  dosad za troškove arbitražnih postupaka platila 127 milijuna kuna. Ukupno je bilo pokrenuto 13 postupaka protiv RH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko marić, banke