Kultura

Novi roman: Ognjen Spahić – Pod oba sunca

Piše: Miroslav Pelikan

Ognjen Spahić istaknuti je crnogorski književnik, autor nekoliko zapaženih knjiga, romana i priča,objavljivanih kod mnogih nakladnika s juga Europe, nagrađivan,hvaljen i čitan.

Nedavno je Fraktura objavila njegov novi roman Pod oba sunca, prozu zanimljivu i izazovnu.

 U središtu špozornici je Bato Lončar, kapetan prve klase u mirovini, svjetioničar (odbio se pridružiti agresiji na Dubrovnik pa je premješten na posao svjetioničara), njegova žena Danica i dvoje mladih, Mitar i Nevena. Povezani su nepostojanjem djeteta,djece u vezi, u braku.

Svi likovi u romanu iznose svoju priču i samo svoje viđenje i doživljavanje vlastitog života ali i drugih oko njih, saliveni u jedinstvenu kompoziciju  zajedničkog života, u prostoru i oko svjetionika, gdje će se održati neizbježno finale, u kome Danica smrtno stradava od ruke muža,koji će  ruku dignuti i na samoga sebe, dok će drugi par možda zauzeti mjesto Lončarovih.

U Spahićevom romanu pojavljuju se niz likova, od oficira, preljubnika, nesretnih i žena i muškaraca i svi se oni kreću sve širim stazama nezadovoljstava, odlučnih da u jednom trenutku prekinu svoju muku,kroz labirinte sumnji, nepovjerenja, ljubavi,alkohola,seksa,ravnodušnosti i na kraju tragičnosti.

Spahić portretira tridesetak proteklih godina na donedavno povezanim prostorama kroz ključne likove kvarteta najprije udaljenih a onda čudesno spojenih,progovarajući istodobno i o zbivanjima.

I ovom knjigom Ognjen Spahić potvrđuje sjajnu reputaciju pripovjedača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ognjen salapić, knjiga