Hrvatska

Beroš: Nije bilo propusta u liječenju umrlog dječaka. Komentirao i koje bi se mjere prve mogle popustiti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u nedjelju da prema dokumentaciji koju je dobio iz Klinika za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti, nije bilo propusta u liječenju 11-godišnjeg dječaka koji je najvjerojatnije umro od multisistemskom inflamatornog sindroma.

"Prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljana tijekom jutra, ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja jer je dijete adekvatno zaprimljeno i  obrađeno", izjavio je novinarima ministar Beroš nakon međuresornog sastanka Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite.    

"Nažalost, to je jedna najtužnijh vijesti od početka ove pandemije. Jutros sama saznao za tu vijest i ovom prilikom izražavam sućut obitelji. Dječak je bio pozitivan na covid-19 te je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije", istaknuo je ministar zdravstva.

Prema literaturi, kod djece u dobi od 2 do 15 godina zbog infekcije može doći do prekomjernog upalnog odgovora koji zahvaća krvne žile te može zahvatiti više organa - srce, pluća, bubrege i nerijetko završava najtežim ishodom, i to se najvjerojatnije  dogodilo u ovom slučaju, dodao je.

Istaknuo je i kako je dijete na prvom testu prilikom inicijalnog bolničkog prijama bilo negativno te je dominirala probana simptomatologija, zbog čega je dijete i operirano, no slijed zbivanja doveo do smrtnog ishoda.

Kazao je i kako je ovakav slučaj iznimka te da u ovom trenutku nema sličnih prijetećih slučajeva  kao što nije zamijećen ni  povećan broj zaraze koronavirusom kod djece.

"Izimno je malo djece u ovom trenutku zaraženo koji su simptomatski, te nitko nije teže bolestan niti je približnog stanja poput ovog. Ovo što se dogodilo  dešava se iznimno i na svjetskoj razini, a pogotovo na razini zemlje od 4,5 milijuna stanovnika. Stoga možemo reći da je iznimka; u ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva kao što nismo ni primijetili povećanu zarazu kod djece", rekao je Beroš. 

Dječak u dobi od 11 godina umrlo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od posljedica covida, izvijestio je  ranije danas pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike prof. Goran Tešković. Riječ je o najmlađoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj.

O mogućnosti popuštanja mjera

Upitan o mogućnosti popuštanja mjera nakon što je održan međuresorni sastanak rekao je kako su se složili da je u ovom trenutku naše epidemiološko stanje iznimno zadovoljavajuće, što im dozvoljava da eventualno razmišljaju i o relaksaciji, iako većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju. Rekao je kako su se dogovorili da će tijekom sljedećeg tjedna još evaluirati određene stvari koje su danas točno determinirane te da je svaki resor dobio zadatak da evaluira pojedine elemente kako bi se onda donijele mjere primjerene trenutku i epidemiološkoj situaciji. Naglasio je da se radi o vrlo dinamičnom i zahtjevnom procesu te da eventualni planovi mogu pasti u vodu u slučaju promjene okolnosti.

- Vrlo, vrlo dinamičan i zahtjevan proces koji su svi ministri shvatili vrlo ozbiljno, uključujući i epidemiološku struku, i danas dobili egzaktne zadatke što i kako početkom tjedna evaluirati da bi do kraja sljedećeg tjedna, ako ne bude nekih novih epidemioloških okolnosti, donijeli nekakve nove mjere. Mogu čak i naglasiti naše nastojanje da relaksiramo nešto kao nagrada hrvatskom narodu na odgovornom ponašanju i zahvala za ovu epidemiološku situaciju koju imamo, međutim, to mora biti stvarno u kontekstu epidemiološke situacije i zbivanja u čitavoj Europi, rekao je Beroš.

Na pitanje o tome što će biti prioriteti, odnosno što će se prvo otvarati, Beroš je odgovorio kako su razmišljali da sportske aktivnosti stave u prvi plan jer je sport bitan za zdravlje. Rekao je i da nitko nikome ne brani da ode na Sljeme ili na Jarun, da se bavi fizičkom aktivnošću mimo teretana.

- Međutim, nemojte misliti da ove moje riječi znače da nećemo otvarati teretane. To će također biti jedan od elemenata za razgovor ministrice sporta s epidemiolozima i odgovor na ova pitanja imat ćete otprilike do sredine tjedna, rekao je Beroš.

Ministar je rekao i da se razgovara o tome da se učenici viših razreda, od petog do osmog, vrate u školu.

Beroš je rekao da ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u ovom trenutku garantira da imamo dovoljno doza Pfizerova cjepiva za docjepljivanje i da tu neće biti nikakvih problema, ali je dodao da s novim dozama moramo biti krajnje racionalni pa se obuhvat cijepljenja u ovom trenutku neće širiti. Kada je riječ o nabavi cjepiva iz drugih izvora, u ovom trenutku nije donesena definitivna odluka ili stav.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vili beroš