Hrvatska

Celjak: Gradonačelnica Siska od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik HDZ-a Celjak rekao je u subotu da se u izmjenama Zakona o obnovi, koje se odnose na Sisak još razmatraju bolja rješenja u korist Sisčana, a da je gradonačelnica Ikić Baniček pokrenula žučnu raspravu o prijedlogu Zakona i pokušava izazvati nezadovoljstvo prema Vladi. 

Ivan Celjak je na konferenciji za novinare u Sisku komentirao današnje priopćenje sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost zbog primjene zagrebačkog modela obnove na Sisak.

Sisačka gradonačelnica Ikić Baniček (SDP) ranije danas u priopćenju je navela da će se Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb. Kako kaže, dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto, Sisak to neće moći. “Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu", ustvrdila je, uz ostalo u priopćenju.

Reagirajući na te navode HDZ-ov saborski zastupnik iz Siska Ivan Celjak rekao je na tiskovnoj konferenciji kako se "u javnosti vodi žučna rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi, koji je pokrenula gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, koja od prvog dana potresa pokušava izazvati kaos na terenu i izazvati nezadovoljstvo ljudi prema Vladi, i na taj način uhvatiti što bolju početnu poziciju za nadolazeće lokalne izbore. Nacrtom prijedloga Zakona o obnovi koji se tiče potpomognutih područja, Vlada predlaže financiranje obnove u cjelokupnom iznosu, a u dijelu Zakona koji se odnosi na Sisak, još se uvijek razmatraju bolja rješenja. U komunikaciji sa članovima Vlade mi razmatramo nekoliko rješenja koja bi bila u korist Siščanki i Siščana", istaknuo je Celjak na konferenciji za novinare.

Pojašnjavajući što se smatra pod “boljim rješenjem” dodao je: “Bolje rješenje u odnosu na trenutno, a tu govorimo o participaciji Sisčana sa 20 posto u financiranju obnove; za to se traži bolje rješenje.”

Celjak je dodao  kako nacrt treba proći saborsku proceduru, pa se još uvijek može izmijeniti amandmanima i na druge načine.

Jedna je mogućnost da se Sisak uvrsti u područje od posebne državne skrbi, što bi bilo moguće izmjenom kriterija prema kojima su se gradovi i općine razvrstavali. U tom bi se slučaju, dodao je, Sisak uvrstio u potpomognuta područja, što znači da bi obnovu u cjelosti financirala država.

Celjak ističe i kako standard u Sisku nije kao onaj u Zagrebu. Sisak nije na istoj razini razvoja kao onaj u Zagrebu. Tu, dodao je, moramo biti realni. 

Podsjetio je i na goleme štete na javnim objektima u Sisku, sjedištima javnih ustanova, stambenim i drugim objektima, što je, ocijenio je, poremetilo standard građana. Rekao je kako bi zbog toga trebalo Siščanima omogućiti minimalno sudjelovanje u obnovi, ili ih potpuno osloboditi participacije. 

Zaključno je ponovio kako su predložene izmjene zakona za potpomognuta područja dobre, ali u dijelu koji se odnosi na Sisak, treba ih još razraditi.

Na kraju je gradonačelnici Siska Ikić Baniček zamjerio što o svojim prijedlozima raspravlja posredstvom medija.         

Izmjenama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, Vlada je u četvrtak predložila  proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju koje je krajem prošle godine pogodio razorni potres.

Prema predloženim izmjenama Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država će na potpomognutom području Sisačko-moslavačke županije, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osiguravati financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, KRISTNA IKIĆ BANIČEK