Kultura

UMJETNOST: Ciklus grafika Lukše Peke

Piše: Miroslav Pelikan

Ugledni hrvatski likovni umjetnik iz Dubrovnika, akademski slikar Lukša Peko, nedavno je predstavio novi ciklus grafika, trinaest iz serije tri Gracije i četrnaesta s motivom Četiri jahača Apokalipse.

O grafikama umjetnik kaže:“Grafike su tematski „Tri Gracije“,sve u tehnici suhe igle. Veličina svake grafike je 23 cm x 20 cm, dok su tri grafike spojene u triptih, veličine 60 cm x 23 cm.

Uz  njih sam napravio i grafiku „Četiri jahača Apokalipse“, 50 cm x 35 cm.

Sve grafike sam otisnuo u svom dubrovačkom atelijeru.“

Valja istaknuti kako je grafika danas pravi raritet ne samo na tržištu umjetnina već i na izložbama. Očito je razmišljanje utjecajnih pojedinaca kako u umjetničkoj produkciji danas vrijedi samo ulje, eventualno akril ,na platnu.

Tri Gracije ili Harite (grčki),kćeri Zeusa i Eurinome, božice dražesti i ljepote, Aglaja, Eufrozina i Talija, čest su i privlačan motiv u povijesti umjetnosti.

Peko je kreirao vrlo intrigantnu seriju grafika na poznate motive, no njegove Gracije su posve drugačije,one su groteskne,antipatične.

Jesu li ove odbojne Gracije odraz suvremenog svijeta i njegovih globalnih karakteristika, u kojem vlada sve više asimetrija,razlike, udaljenosti?

Kao posljednja u nizu grafika Peko je realizirao u nešto većem formatu Četiri jahača Apokalipse, biblijski motiv nositelja zala, koji se pojavljuju na zemlji na dan Apokalipse, nagovještavajući kraj svijeta.

Akademski slikar Lukša Peko ostvario je impresivan grafički ciklus u tehnici suhe igle, posvećen poznatim motivima, na čije poruke često zaboravljamo.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grafika, lukša peko, slikari