Sport

PLIVANJE: Svjetski rekord Australke McKeown na 200 m leđno

Piše: PolitikaPlus/Hina

Australska plivačica Kaylee McKeown potvrdila je da se nalazi u odličnoj formi postavivši novi svjetski rekord na 200 m leđnom tehnikom u 25-metarskom bazenu, a on sada iznosi jednu minutu, 58 sekundi i 94 stotinke.

Prijašnji rekord držala je Mađarica Katinka Hosszu, a njeno je vrijeme, postavljeno još 2014., bilo 1:59.23.

"Ne plivamo često u kratkim bazenima pa me jako zanimalo kakav rezultat mogu ostvariti nakon što sam vrlo dobro trenirala tijekom godine", izjavila je 19-godišnja plivačica koja je slavila u utrci na virtualnom prvenstvu Australije, a tek nekoliko minuta nakon što je stigla do cilja je postala svjesna svog postignuća.

"Krenula sam prema ekipnim kolegama i trenerima koji su mi rekli da sam upravo otplivala svjetski rekord. Bila sam šokirana."

Australsko prvenstvo u kratkom bazenu je ove godine, zbog pandemije bilo modificirano, pa su natjecanja održavana tako da su natjecatelji simultano plivali u bazenima u Sydneyju, Melbourneu, Brisbaneu, Perthu i Hobartu.

McKeown je aktualna svjetska prvakinja na 200 m leđno s prošlogodišnjeg SP-a u korejskom Gwangjuu. Godinu prije toga je osvojila zlato na 50 m, srebro na 100 m i broncu na 200 m na Olimpijskim igrama mladih.

U siječnju ove godine, prije nego što je pandemija Covida-19 zaustavila sva natjecanja, McKeown je otplivala sedmi rezultat u povijesti na 200 m leđno (2:05.83 minuta) i deveti najbolji rezultat svih vremena na 100 m (58.62 sekundi).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kaylee McKeown, PLIVANJE