Kultura

Obuljen Koržinek: Guberinine antologijske uloge trajna vrijednost hrvatskoga glumišta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Antologijske uloge Špire Guberine ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izrazima sućuti upućenim u povodu smrti istaknutog dramskog umjetnika.

"Tijekom duge glumačke karijere gospodin Guberina ostvario je velik glumački opus u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. Omiljeni likovi popularnih televizijskih serijala obilježili su njegov stvaralački put te će ostati u trajnom sjećanju mnogobrojne publike koju je osvajao svojim iznimnim glumačkim talentom i osobnim i šarmom. Bogati umjetnički opus ostvario je u suradnji s brojnim redateljima hrvatskih kazališta, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, a njegove antologijske uloge ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Za svoja umjetnička postignuća, podsjetila je, Špiro Guberina nagrađen je najvišim priznanjima, Nagradom hrvatskog glumišta i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo

"Opraštajući se od velikog glumca i dragog čovjeka, utjehu i trajno sjećanje pronaći ćemo u njegovim nezaboravnim umjetničkim postignućima kojima je dao izniman doprinos hrvatskoj kulturi", istaknula je ministrica u izrazima sućuti.

Kazališni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPIRO GUBERINA