Hrvatska

PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE VNS-A: "Bio je sjajan sastanak"

Što se tiče napada 12. listopada, Plenković kaže da se predsjednik složio da je taj napad imao elemente terorizma, iako to ranije tako baš i nije govorio.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković ispred središnjice HDZ-a  novinarima je dao izjavu u kojoj je govorio o zaključcima sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a koju je održao s predsjednikom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima.

- Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, dana je i suglasnost za suradnju i s pojedinim službama drugih zemalja. Raspravljena je situacija vezano uz radikalizaciju, osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada, konsenzusom smo zaključili da je riječ o djelu s obilježjima terorizma, usuglašene su mjere koje se trebaju poduzeti za smanjivanje radikalizacije. Konstatirali smo suglasje oko položaja Hrvata u BiH, osobito zajedničkih napora oko jačanja prava te osobito i biranja predstavnika Hrvata u predstavnička tijela. Tu je i zalaganje za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori. Čuli smo i pregled stanja u borbi s koronavirusom od strane ministra Davora Božinovića i na kraju kratko raspravili situaciju u pravosuđu, rekao je novinarima premijer Andrej Plenković.

Na pitanje jesu li izgladili međusobne razmirice, a kojima smo gotovo svakodnevno svjedočili posljednjih tjedana, Plenković kaže da je na sastanku bila rasprava 12 ili 13 ljudi te da se raspravljalo samo o točkama dnevnoga reda.

Što se tiče oko ovlasti Stožera i Milanovićevih ranijih izjava da bi dio toga trebao proći saborsku proceduru, premijer dodaje da je ta tema apsolvirana i da su i to konstatirali.

Aktivacija članka 17. Ustava također nije bila tema sastanka, ističe Plenković.

Što se tiče napada 12. listopada, Plenković kaže da se predsjednik složio da je taj napad imao elemente terorizma, iako to ranije tako baš i nije govorio.

- Zato sam to naglasio, to je isto dobro.

Na pitanje je li mu bilo ugodno s Milanoviće razgovarati, kaže da je bio "sjajan sastanak", ali da se nisu rukovali.
- Tu smo mi konzistenti, dodaje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ