Zagreb

Paromlin, Gredelj i Zagrepčanka: Stojak pita za čije se interese prodaje najvrjednija gradska imovina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak upitao je u petak gradsku upravu i gradonačelnika za čije interese se prodaje najvrjednija gradska imovina - Paromlin, Gredelj i Zagrepčanka, čime se planira povećati proračun za 1,1 milijardu kuna.

Stojak je na konferenciji za novinare rekao da su o rasprodaji gradske imovine prvi put doznali jučer na sjednici Odbora za obrazovanje i sport održanoj uoči sjednice Gradske skupštine 8. prosinca.

Na dnevnom redu Skupštine je prijedlog proračuna za 2021. i projekcija za 2022. i 2023. u sklopu čega se predlaže prodaja Paromlina za 75 milijuna kuna, Gredelja za 618,5 milijuna kuna te Zagrepčanke za 376,7 milijuna kuna.

"Za čije interese i za koga Milan Bandić želi nekoliko mjeseci prije izbora rasprodati najvrjedniju gradsku imovinu koja je preostala u Zagrebu. Za koga je planirana prodaja zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina. Radi li se o skrivenom interesu gradonačelnika i nekakvih investitora za koje samo on zna", pita Stojak.

Poručio je da na to trebaju dobiti jasne i nedvosmislene odgovore s obzirom da je iz prijedloga proračuna i obrazloženja koje su jučer čuli rečeno da je to jednokratno povećanje gradskog proračuna na gotovo 14 milijardi kuna. Prodajom te gradske imovine planira se povećati proračun za otprilike 1,1 milijardi kuna, dodao je.

Podsjetio je da se radi o zemljištima koja su trebala biti novi urbani centri Zagreba, te upitao zašto su propali svi oni planovi koje je gradonačelnik obećavao zadnjih 20 godina za ta zemljišta.

Nije, naglašava, sporno da Zagrebu trebaju investicije i ozbiljni investitori, "ali ne ovako poskrivećki i naglo, na načine na koje to suvremeni, civilizirani svijet ne radi".

Pritom se refereirao i na gradonačelnikov projekt "Manhattan na Savi" i s tim u vezi "tajne memorandume i čudne investitore za koje nitko nije znao" te Blok Kvatrić. Tamo je, kaže, procijenjena vrijednost zemljišta višestruko manja nego bi grad mogao uprihoditi da je tamo napravljen javni prostorni urbanistički plan.

Podsjetio je da na prostoru Paromlina od  2013. gradonačelnik planira izgradnju nove zgrade gradske knjižnice, a istovremeno je uz prodaju Paromlina planirana i u prijedlogu proračuna za 2021. za 10 milijuna kuna. "O čemu se ovdje radi? Tko je tu lud?", upitao je.

Komentirao je da je gradonačelniku jedino što je preostalo zbog katastrofalne slike gradskih financija da bi nekome pogodovao i pokušao se financijski spasiti ovih nekoliko mjeseci do izbora, da prodaje nešto najvrjednije što ima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradska skupština, grad zagreb