Hrvatska

PLENKOVIĆ: Ne bi usvajali nove mjere da ne mislimo da neće imati efekta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak da kako ne bi usvajali nove mjere da ne misle kako one neće imati efekta.

Dodao je i kako se bitka protiv koronavirusa može dobiti jedino ako svi u tome solidarno sudjeluju.

Nakon sastanka parlamentarne većine u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, Plenković nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li Hrvatska uskoro uvesti kažnjavanje za kršenje mjera. Rekao je da je to stvar odgovornosti i da različiti akteri podrivaju mjere i ruše kredibilitet Stožera.

"Ovo je bitka koju možemo dobiti ako svi u tome solidarno sudjelujemo. Dio ljudi doživljava bolest neozbiljnijom nego što bi trebalo. Pa i sam tretman Stožera pridonosi općoj atmosferi. Mi ovdje imamo liniju koja je jasna i konzistentna. Hrvatska je osigurala funkcioniranje svih segmenata društva - proračuna, javnih i državnih službi, gospodarstva koliko je moguće", ustvrdio je premijer.

Vezano za jučerašnju raspravi Europskog vijeća na kojoj se govorilo o situaciji s covidom-19, rekao je da je procjena stručnjaka Komisije da bi uz pouzdanost cjepiva na razini od oko 95 posto i cijepljenja 70 posto pojedine populacije mogli kazati da smo u poziciji da se dugoročno suzbije covid-19.

Komentirao je i da je - kada se gledaju brojke u Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su imale strože mjere -  efekt danas vrlo sličan.

Plenković je izvijestio i da je predložio da se u utorak, 24. studenoga, u 10 sati sastanu s čelnicima županija i razmotre cijelu situaciju. Na upit o mogućem lockdownu, ustvrdio je da su sve restriktivne mjere neka vrsta zatvaranja.

Parlamentarna većina je stabilna

Istaknuo je da su na tragu toga da sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bude u ponedjeljak popodne, ali da ne zna je li to Ured Predsjednika Zorana Milanovića to potvrdio.

Rekao je i da s obzirom na situaciju nije mislio odgoditi unutarstranačke izbore u HDZ-u. Kaže da uvođenje mjera nema veze s bilo kojim događajima, a kamoli s unutarstranačkim izborima koji su određeni prije više od mjesec i pol dana.

Premijere je potvrdio da je na današnjem sastanku parlamentarna većina predložila da se prihvati proračun koji je Vlada predložila. Glasovanje će biti po planu kakav je Sabor predložio, a u srijedu će biti rasprava o amandmanima, izvijestio je.

Naglasio je da će danas temeljito "proći" više od 350 amandmana, koliko su ih zaprimili i vidjeti može li se neki od tih amandmana prihvatiti. Ako bude tako, Vlada će održati sjednicu prije rasprave o amandmanima u ponedjeljak ujutro.

Što se tiče Ovršnog zakona, on će se, kaže Plenković, raspraviti idući tjedan, najvjerojatnije u utorak.

Na pitanje je li upitna parlamentarna većina zbog kritika varaždinskog župana Radimira Čačića Plenković je komentirao da je Čačić jedan od najiskusnijih političara na našoj sceni.

"Normalno da u ovim okolnostima zna artikulirati svoj stav, no što se tiče funkcioniranja parlamentarne većine, tu je situacija jako čvrsta i stabilna", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković