Hrvatska

Mjere traju do 15. prosinca: Stožer objavio stroga ograničenja koja stupaju na snagu u ponoć

Piše: PolitikaPlus/Hrt

Od subote u ponoć, 22. studenoga na snagu stupaju nove strože epidemiološke mjere u Hrvatskoj. Mjere će trajati do 15. prosinca, izvijestio je na konferenciji za novinare Nacionalog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović. Strožije mjere donesene su za Varaždinsku, Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar.

Javna okupljanja s najviše 25 osoba

Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto na 50. Broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava se na 15 osoba, umjesto 30.  Na pogrebima može biti najviše 25 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Sportska natjecanja kao i do sada mogu se održavati bez gledatelja, ali uz strogo pridržavanje svih mjera HZJZ-a.

Obustava rada noćnih klubova, rad restorana do 22 sata

Obustava rada ugostiteljskih objekata - noćnih klubova, disco barova, casina i automat klubova. Ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, umjesto dosadašnjeg do 24 sata. Obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obstavljen rad da na ulazu da jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti unutra i strogo pridržavanje toga.

Dodatne mjere za trgovine

Obveza za sve trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji mogu biti unutra istovremeno, sukladno uputama HZJZ-a i strogo pridržavanje toga. Također da svi za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi boravio veći broj kupaca i kako bi se pridržavali epidemioloških mjera. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola na trgovinama, kioscima i benzinskim postajama.

Vjerski obredi i kulturna događanja

Za vjerske obrede, umjetničke programe i kino projekcije broj pristunih osoba ograničava se na veličinu prostora na način da za svaku osobu moraju biti osigurana 4 četvorna metra neto površine uz pridržavanje epidemioloških mjera. Obveza je na ulazu istaknut broj maksimalno dopuštenih osoba. Organizatori su obvezni osigurati da se prostori redovito provjetravaju.


Strožije mjere za Varaždinsku, Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Varaždinu na snagu stupaju slijedeće mjere: 

- zabrana održavanja javnih okupljanja gdje je prisutno više od 20 osoba
- zabrana svih javnih okuplja u zatvorenim objektima
- privremena obustava rada svih ugostiteljskih objekata osim usluge pripreme i dostave hrane
- privemena obustava umjetničkih programa, izložbi, kino projekcija
- privremena obustava sportskih najtjecanja i organiziranih treninga u sportovima gdje dolazi do fizičkog kontakta 
- privremena obustava korištenje sportskih centara i rekreacijskih centara

Bakljada Torcide nije utjecala na porast broja zaraženih u Splitu

Ustvrdio je i kako prethodno veliko okupljanje i bakljada Torcide prije nekoliko tjedana nisu utjecali na porast broja zaraženih u Splitu. 

"Čuo sam predstavnike vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i liječnike koji kažu da nemaju konkretnih indikacija da je događaj od prije nekoliko tjedana doveo do povećanog broja novozaraženih. Policija će procjenjivati s drugim službama što je najbolji odgovor na takve situacije i preventivno djelovati i razgovarati", kazao je. 

Božinović je komentirao mimohod Torcide za Vukovar bez poštivanja epidemioloških mjera rekavši kako to nije bilo prijavljeno, a policija u svakoj takvoj situaciji procjenjuje koja vrsta reakcije bi bila produktivna, a koja bi bila kontraproduktivna.

"Pitanje je uvijek za policijskog čelnika na terenu da procjeni u datom trenutku što je najpametnije raditi. Treba uključiti mogućnost preventivnog rada, ali i rada svih, ne samo policije, već i političkih struktura, lokalnih i županijskih stožera, koji se moraju i sami uključiti i komunicirati sve što je dobro i što uočavaju na svom terenu", poručio je Božinović.

Hrvatska na 22. mjestu u EU-u

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je da se Hrvatska po broju novozaraženih zadržava na visokim brojevima, ali na približno istima, tako da ipak nema povećanja.

Trenutno je 14-dnevna stopa incidencije 837,7, po čemu je Hrvatska na 22. mjestu u EU-u. Udio pozitivnih testova među ukupno testiranima je 29,7 posto, dok je stopa mortaliteta 282,4 na milijun stanovnika.

Među županijama najviša incidencija je i dalje u Međimurskoj i Varaždinskoj, a najmanja u Istarskoj županiji. U sjevernim županijama incidencija je dvostruka viša nego što je prosjek za Hrvatsku, rekao je Capak. 

Naveo je kako je prosječna dob novozaraženih trenutno  43,4 godine, a hospitaliziranih 62 godine, dok je prosječna dob umrlih 76 godina.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, davor božinović