Hrvatska

OŠTRE MJERE: Italija uvodi policijski sat od četvrtka na razini cijele države, trgovački centri zatvoreni vikendom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Talijanski premijer Giuseppe Conte je u noći na srijedu potpisao dekret o policijskom satu koji će stupiti na snagu u 22 sata u četvrtak, objavili su tamošnji mediji. 

Policijski sat će na razini cijele države trajati do 5 ujutro. Uvode se i druge restriktivne mjere poput zatvaranja trgovačkih centara tijekom vikenda,  a trajat će do 3. prosinca.

Italija je bila prva europska zemlja pogođena pandemijom koronavirusa koja je tamo odnijela više od 39 tisuća života. Sveukupno je bilo zaraženo više od 750 tisuća Talijana. 

Novim dekretom će se 20 talijanskih regija podijeliti na tri zone – zelenu, narančastu i crvenu, ovisno o ozbiljnosti epidemiološke situacije. Svaka boja će predstavljati razinu restriktivnih mjera na snazi.

Ministarstvo zdravstva će regije klasificirati na temelju dvadeset pokazatelja poput stope zaraze ili pritiska na bolnice i jedinice intenzivne njege. 

Tijekom policijskog sata će se iz kuće moći izlaziti samo radi posla ili zdravstvenih razloga. 

Srednje škole prelaze na online nastavu, a zatvaraju se i muzeji. Vozila javnog prometa smjet će primiti samo 50 posto ukupnih kapaciteta putnika. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

italija, policija, koronavirus