Svijet

SAD: Trump optužuje demokrate za pokušaj krađe izbora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump optužio je na Twitteru svoje protivnike da pokušavaju "ukrasti izbore" iako za to nije ponudio nikakav dokaz. 

"Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore. To im nikada nećemo dopustiti. Glasati se ne može nakon što su birališta zatvorena", napisao je Trump nakon nekoliko sati šutnje na društvenim mrežama.

Twitter je odmah označio njegovu poruku kao potencijalnu obmanu. 

Oglasio se u međuvremenu i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden koji je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. "Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo", uzviknuo im je. 

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju - Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. "plavog zida", Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima. 

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, u Michiganu je na 44,6 (64 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, SAD