Zagreb

FILM: Kinoteka nastavlja s programom 'vožnje kroz povijest filma'

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačka Kinoteka nastavlja 'vožnju na četiri kotača kroz povijest kinematografije' u programu "Autom kroz povijest filma: Tata, kupi mi auto!", što istražuje ulogu automobila u oblikovanju slobodnog vremena, dokolice te društvenog i klasnog statusa u potrošačkoj kulturi.

Nakon "Američkih grafita" Georgea Lucasa, prikaz američkog potrošačkog društva 1950-ih, rock 'n' rolla, buntovne mladeži i automobila te hrvatskog filma "Imam 2 mame i 2 tate" Kreše Golika, o svakodnevici tržišnog socijalizma i odrastanju u transformiranoj tradicionalnoj obitelji, slijedi  "Vikend" Jean-Luca Godarda o naličju poslijeratnog optimizma.

"Smješten u postapokaliptični pejzaž prepun slupanih automobila, Godardov Vikend je subverzivni pogled na dotrajalost društvenih i političkih sustava koji su oblikovali povijest zadnjih nekoliko stoljeća te najava revolucionarnih događaja koji će 1968. godine promijeniti političku sliku Europe", ističe se u najavi filma koji je na programu u četvrtak.

Tjedan završava dvama filmovima u kojima automobil predstavlja statusni simbol - prvi od njih je u petak "Goldfinger" Guya Hamiltona, treći i dotad najuspješniji film iz serijala o Jamesu Bondu.

U tom je nastavku uvedena većina elemenata po kojima se serijal proslavio, od elaborirane uvodne špice praćene glazbenom temom, preko tehničkih novotarija, pa sve do Astona Martina – automobilske marke kojoj će se agent 007 tijekom svoje gotovo 50 godina duge povijesti često vraćati.

Subota je rezervirana za "Cosmopolis" Davida Cronenberga, adaptacija istoimenog romana Dona DeLilla mračna satira na temu ekonomske krize koja je obilježila kraj prošloga desetljeća, a u kojoj je Robert Pattinson odigrao prvu u nizu intrigantnih uloga po kojima je danas poznat.

Razgovore o adaptacijama književnih djela otvara "Sluškinja"

Tijekom proljetne karantene s Klubom Booksa Kinoteka je pokrenula Filmsko-čitalački klub, a njegovu novu sezonu otvara roman "Varalice" (Fingersmith, 2002) velške autorice Sarah Waters, hvaljena feministička i queer revizija dickensovske proze koja je bila u užem izboru za prestižnu književnu nagradu Booker.

Filmsku adaptaciju napravio je južnokorejski majstor Park Chan-wook (Oldboy, Simpatija za gđu Osvetu), koji je u filmu "Sluškinja" viktorijansku Englesku zamijenio Korejom za vrijeme japanske okupacije 1930-ih.

Prema ocjeni kritičara snimio je jedan od svojih najboljih filmova, koji se opisuje kao "vizualno spektakularna gotička melodrama prepuna erotike, humora, preokreta i psiholoških manipulacija". U Kinoteci se prikazuje u ponedjeljak.

Od novih filmova ovaj se tjedan prikazuju dvije hrvatske drame s intrigantnim ženskim likovima - "Mare" Andreje Štaka i "Mater" Jure Pavlovića, te novi film Romana Polanskog "Časnik i špijun".

Na Matineji će se prikazati "Naprijed", animirana uspješnica Dana Scanlona o dvojici vilenjaka u potrazi za izgubljenim ocem, sinkronizirana na hrvatski jezik.

Novitet za posjetitelje - Filmski pokaz

Iz Kinoteke najavljuju novitet za svoje posjetitelje - Filmski pokaz, otvorenu pretplatu s 10 ulaznica na projekcije po vlastitom izboru uz povoljnije cijene, u koju ulaze kinotečni programi, poput aktualnog Autom kroz povijest filma, te posebni programi Kultni petak i Na drugi pogled namijenjeni filmskim pustolovima otvorenim za istraživanje rubnih filmskih izraza.

Filmski pokaz se za 150 kuna može nabaviti na blagajni kina, a prije svake projekcije dovoljno ga je predočiti na blagajni i zamijeniti za ulaznicu, a omogućeno je preuzimanje više karata za istu projekciju. Vrijedi do 31. prosinca sljedeće godine nevezano na datum početka pretplate.

Programi gostujućih manifestacija, posebna događanja (premijere i distribucijski naslovi) ne mogu se ostvariti uz Filmski pokaz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kinoteka, film