Kultura

FILM: Uspjeh filma "Moj dida je pao s Marsa" u Norveškoj

Piše: PolitikaPlus

Dugometražni igrani film za djecu "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop u mjesec dana u norveškim kinima pogledalo je više od 15 tisuća gledatelja.

Film je u Norveškoj počeo igrati 21. kolovoza, a do sada je prikazan na preko 50 međunarodnih festivala i osvojio je 14 nagrada, a prodan je još u Japan, Rusiju, Španjolsku te Ujedinjene Arapske Emirate, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Osim u Norveškoj i Hrvatskoj, film je do sada igrao u kinima u Luksemburgu, Češkoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Radnja prati život devetogodišnje Une koji se sasvim preokrene kada njezina djeda otmu izvanzemaljci, uskoro otkrije da je djed i sam izvanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao i njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Njih dvoje imaju manje od 24 sata da spase djeda.

"Moj dida je pao s Marsa" nastao je u produkciji zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja. Prema motivima priče 'Moj dida je vanzemaljac' Irene Krčelić, scenarij su napisali Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić.

Film je pratio i obrazovni pilot-projekt ‘Filmovi ne padaju s Marsa’ na kojem su uz Studio dim sudjelovali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez.

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino i portal medijskapismenost.hr Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a Hrvatske, a u sklopu kojeg je izrađen metodički ‘međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’ koji je dostupan na ovoj poveznici.

Riječ je o specijaliziranom izdanju koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj nastavi i nastavi medijske kulture. Publikacija je nastala u izdanju HAVC-a, u sklopu aktivnosti Projekta filmske pismenosti.

Film je dostupan putem platforme HRTi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NORVEŠKA, FILM