Hrvatska

STRUKA POJASNILA: Profesorica s Pravnog fakulteta pojasnila tko je u pravu - Plenković ili Milanović

Ni izvršna ni zakonodavna vlast ne mogu biti obaviještene o tajnim mjerama...

Piše: PolitikaPlus

Zlata Đurđević, redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za N1 je komentirala može li vlast u Hrvatskoj biti obaviještena o tajnim istragam.

Đurđević za N1 navodi da se u javnosti pogrešno koriste određen stručni pojmovi te da treba znati razliku između istrage i izvida.

'Treba razlikovati istrage i izvide. Istraga kreće nakon uhićenja, ona je nejavna i svi znamo o njoj. Prije samog započinjanja kaznenog postupka to su izvidi. Taj dio postupka je tajni. Posebne dokazne radnje su tajne mjere kojima se krši privatnost ljudi, a provode se u obliku tajnog snimanja, praćenja ili prikrivenih istražitelja', rekla je te dodala:

'To se radi o najtajnijim mjerama koje postoje u okviru pravosudne vlasti. Nadzor i odluku u provođenju tih mjera donose isključivo sud i DORH. Izvršna ili zakonodavna vlast nema nikakve ovlasti u odlučivanju o njima pa ne može biti ni obaviještena o njima s obzirom na to da se radi o tajnim mjerama.'Predsjednik Zoran Milanović kazao je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković morao znati da se protiv Dragana Kovačevića provodila istraga.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, ZORAN MILANOVIĆ