Kultura

FILMOVI: Hrvatski fillmovi na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi

Piše: PolitikaPlus/Hina

U natjecateljskim programima ovogodišnjeg Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, koji će se održati online od 23. rujna do 4. listopada, prikazuju se i dva hrvatska filma - VR projekt "Dislokacije" Veljka Popovića i Milivoja Popovića te animirani film "Cockpera" Kate Gugić.

"Dislokacije" će u konkurenciji VR radova tog festivala, koji se ove godine održava 42. put, imati svoju svjetsku premijeru, a autori kažu kako im je to posebno važno, ne samo zbog prestiža te manifestacije, nego i zbog pažljivo kurirane selekcije od strane Chrisa Robinsona, umjetničkog ravnatelja festivala.

"Biti dio službene konkurencije na OIAF-u savršen je početak festivalskog života našeg filma, nakon što je, ranije ove godine, bio uvršten kao dio Preview programa u Annecyju", rekli su tim povodom autori Veljko i Milivoj Popović, a prenosi HAVC.

Njihov projekt sagledava stanje straha i nevjerice i proučava unutarnje procese koji se u takvu trenutku razvijaju i prikazuje osobu gurnutu u ekstremnu situaciju – situaciju dislokacije.

Film prati protagonista kroz različite lokacije – plažu na obali Grčke, pustinju kakva se može naći na granici Meksika i Amerike te šumu na Balkanu, putujući ujedno i u um svog protagonista – u sjećanja na izgubljeni život koja blijede

Režiju, scenarij, montažu i dizajn potpisuju Veljko Popović i Milivoj Popović, koji je je i glavni 3D modeler. Animaciju i 3D modeliranje radili su Božo Balov i Gordan Mihalec.

Za oblikovanje zvuka bio je zadužen Boris Stanić, a za glazbu Thomas Cappeau. Ulogu u projektu tumači Alen Čelić.

Projekt je nastao u produkciji hrvatskog Prime Render studija te koprodukciji francuske kuće Bagan Films.

Hrvatski animirani film "Cockpera" prikazat će se u sklopu natjecateljskog programa studentskog filma, a autorica Kata Gugić, osim što ga je režirala, za njega je napisala scenarij, radila animaciju, dizajn i pozadine te snimila i montirala.

Kompoziting je radila Matea Kovač, a glazbu Vjeran Šalamon, koji je oblikovao i zvuk. Glasove likovima daju David Šeb, Max Hozić i Lucija Jelušić.

Film nastaje u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te u koprodukciji Zagreb filma.

"Cockpera" se opisuje kao humoristična animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom, a dosad je prikazana na Flipbook Film Festivalu u Skopju, na kojem je osvojila nagradu za najbolji studentski film, Festivalu kratkometražnog filma u Ljubljani FeKK, s kojeg se 'vratila' s posebnim priznanjem žirija, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Hirošimi, Međunarodnom festivalu animiranog filma Supertoon te mnogim drugima, uključujući i skorašnji Animafest Zagreb.

U sklopu natjecateljskih programa ovogodišnjeg izdanja festivala u Ottawi prikazat će se 92 kratkometražna filma, uključujući VR projekte i animirane serijale, te šest dugometražnih. Za festival se prijavilo 1 950 radova iz 84 zemlje.

Filmovi će za vrijeme trajanja festivala biti dostupni putem live streaminga te VOD (video na zahtjev) platforme. Nakon projekcija, gledatelji će moći sudjelovati i na Q&A sesijama s autorima filmova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

animirani film, filmovi