Kultura

DONACIJA: Donacija Iris Bondora Dvornik

Piše: Miroslav Pelikan

Akademska slikarica Iris Bondora Dvornik, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, autorica je kompleksnog i zapaženog opusa, izlagala je na preko pedeset samostalnih izložbi.

Nedavno je donirala svoja brojna djela muzejima i galerijama diljem Hrvatske,  u Zagrebu, Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti, Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, muzejima u Zadru iVaraždinu, Krapini i Vinkovcima,Požegi i Samoboru i sačuvala ih za budućnost.

Naime, ostala je bez adekvatnog prostora za pohranu svog  vrijednog djela i ovo je bio jedini način da slike, jednostavno govoreći, prežive.

Prisjetimo i njezinih brojnih sakralnih radova u crkvama i župama, posebice u inozemstvu i koji su dostupni.

Nedavno sam o njezinom opusu napisao“ Iris Bondora Dvornik konstruira teško vidljivi svijet, mnogo se zastora mora odgrnuti kako bi se bolje vidjelo i napokon shvatilo, mora se i nogom stupiti u nevidljivi i opasni svijet labirinta, u kome možda netko živi a možda i ne, u svakom slučaju kroz mrak i tamu labirinta mora se proći i dosegnuti onu drugu, spasonosnu stranu a sve samo samo zato da bi dotaknuli, ugledali doživjeli istinito, jedino lice svijeta, pa i nas samih jer s druge strane ovih teških boja krije se samo zrcalo koje zrcali naše lice u pravom svijetu, kakav on doista jest i kakav je oduvijek i bio, bez uljepšavanja ili nagrđivanja, baš onakav kakav je, bez ljubavi, bez nade, bez sentimenata.

Ciklus Iris Bondora Dvornik postavlja toliko pitanja, zamagljuje odgovore i bježi sa svojim tijelom od boja, nudeći nam samo prvi korak u bespuća vlastitog labirinta u traganju za ostacima ili cjelovitim, sačuvanim emocijama.“

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slikarica, slike, Iris Bondora Dvornik, umjetnost