Zagreb

ZAGREB: U subotu obiteljska biciklijada od Bundeka do Svete Nedelje

Piše: PolitikaPlus/Hina

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, udruga "Biciklom do zdravlja" u subotu, 19. rujna, organizira veliku obiteljsku biciklijadu "Biciklom do zdravlja" od Bundeka do Svete Nedelje kojom će se promovirati aktivan način života i ekološki prihvatljive vrste prijevoza.

"Počeli smo se baviti ne samo covidom, već i normalnim životom jer se moramo naučiti živjeti u suradnji s covidom. Zadovoljstvo mi je najaviti ovu biciklijadu te preporučujem i inače našim sugrađanima, bar dok je ovako lijepo vrijeme, da što više hodaju i voze bicikle", rekao je ravnatelj NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare povodom održavanja biciklijade.

Podsjetio je da u Zagrebu broj kilometara biciklističkih staza u zadnjih 15 godina narastao i da trenutno ima više od 250 kilometara biciklističkih staza.

"Svjedoci smo enormnog zagađenja, koje je smanjeno tijekom covida. Treba smanjiti koncentraciju svih čestica koje narušavaju ljudsko zdravlje, ne samo ugljičnog dioksida jer tu je i cijeli niz drugih polutanata", naglasio je Šostar.

Dodao je da su u središtu Zagreba još uvijek visoke koncentracije polutanata u prometnim špicama i naglasio da bi te brojke mogle biti puno bolje kad bi građani više vozili bicikle. 

Šostar je rekao da biciklijada nije teška što je i sam probao te je pozvao sugrađane da sudjeluju u toj sportsko-rekreativno i javno-zdravstvenoj manifestaciji.

"To je nešto što će nam pomoći da kvalitetnije živimo i da se naučimo živjeti normalnim životom unatoč svim ovim zdravstvenim nedaćama koje su zadesile svijet", poručio je Šostar. 

Predsjednik udruge "Biciklom do zdravlja" i glavni organizator Marin Mikić obećao je da tempo neće biti prebrz i da će se prilagoditi svima.

"Ovo je biciklijada u kojoj trebaju sudjelovati svi, što veći krug ljudi. Nadamo se da se vidimo u što većem broju",poručio je.

Biciklijada se održava u subotu, 19. rujna i prva je u nizu koje udruga planira organizirati radi promocije bicikliranja i bicikala jer to povoljno utječe na fizičko i mentalno zdravlje te na okoliš.

Start utrke bit će u 10 sati na jezeru Bundek, sa sjeverne strane. Vozit će se Savskim nasipom sve do stare Samoborske ceste, gdje će bicikliste preuzeti policija te sigurno prepratiti sve do jezera Kipišće u Svetoj Nedjelji, gdje je završni cilj te prigodni program, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti putem stranice udruge kako bi na startu smanjili gužvu. Na ruti dugoj 20 kilometara bit će nekoliko mjesta za okrjepu gdje će se nuditi voda i izotonični napitci. 

Uz mnoge druge, akciju je podržao  i Doma zdravlja Zagreb - Zapad.

"U ovom novom dobu u kojemu smo svi još zbunjeni, izuzetno je važno poticati prevenciju zdravlja i promovirati zdravlje", poručila je medicinska sestra Danijela-Lana Domitrović iz Doma zdravlja Zagreb - Zapad.

Djelatnici Doma zdravlja -  fizioterapeuti, liječnici i patronažne sestre - rado će podržati i educirati djecu, mlade i sve ostale koji dođu na biciklijadu i koji žele biti aktivni, dodala je.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna, a riječ je o inicijativi koja potiče velike i male gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. 

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je "Mobilnost s nultim emisijama za sve" (Zero-emission mobility for all), a odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BICIKLIJADA