Zagreb

PANDEMIJA: U Zagrebu 38 novozaraženih koronavirusom

Piše: PolitikaPlus

Na području Grada Zagreba u protekla je 24 sata zabilježeno 38 novih slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.

Šest novooboljelih je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti s prijašnjim pozitivnima, sedam ih je možda bilo izloženo zarazi prilikom izlazaka na godišnjem odmoru, devet ih je uvoz iz BiH, a za dvije osobe je epidemiološka analaiza u tijeku.

Broj novooboljelih je rezultat obrađenih 636 uzoraka, rekao je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera Civilne zaštite ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Zvonim Šostar. 

Cijela smjena u "Andriji Štamparu"  u izolaciji

Šostar je izvijestio da su tri osobe na mikrobiologiji u Zavodu pozitivne na koronavirus, pa je cijela jedna smjena stavljena u izolaciju.

"Mi sada možemo odrađivati dnevno 300 do 350 uzoraka, no dobio sam odobrenje gradonačelnika da možemo zapošljavati koliko god treba mladih ljudi", rekao je, dodavši da se s postupkom zapošljavanja već krenulo, upućen je zahtjev na burzu za laborantske tehničare, s obzirom da molekularnih biologa niti nema na tržištu rada.

Naručen je i aparat kakav ima Infektivna klinika "Dr. Fran Mihaljević" koji može raditi do 1400 uzoraka dnevno, a s tom je klinikom, kao i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, dogovoreno s  obzirom na zastoj i velik broj uzoraka koje dobivaju da opet postignu "zlatni standard" - nalaze koji su gotovi u 24 sata.

Planira se uhvatiti ritam od 24 sata za izdavanje nalaza

Najavio je da će im od danas 400 uzoraka uzimati Klinika, 300 HZJZ,  pa će se danas završiti obrada od subote, sutra od nedjelje "i onda ćemo opet uhvatiti ritam od 24 sata za izdavanje nalaza."

Pozvao je građane koji imaju uputnice da obave testiranje u domovima zdravlja, na 'kovid' punktovima od 8 do 20 sati, kako bi se smanjile gužve kakve su bile za vikend kada se puno ljudi vratilo s godišnjeg odmora.

Šostar kaže da nema toliko puno stranih turista koji se vraćaju u svoje zemlje, koliko onih, osobito iz Italije, koji koriste stomatološke usluge u Zagrebu, a koje se traži da obave testiranje prije zdravstvenog tretmana.

Iz zagrebačke policije su  izvijestili da u protekla 72 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije u Zagrebu, a nisu utvrđene ni nepravilnosti u ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAD ZAGREB, COVID