Turizam

TURIZAM: Splitska Zračna i Trajektna luka za vikend očekuju rekordnih 73.000 putnika

Piše: PolitikaPlus/Hina

U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovog se vikenda očekuje oko 73.000 putnika što je ovogodišnji prometni rekord za jedan vikend.

"Danas i sutra ćemo ostvariti 135 slijetanja i isto toliko uzlijetanja zrakoplova koji će ukupno u oba smjera prevesti oko 23.000 putnika što je najveći vikend promet ove godine do sada," rekao je u subotu za Hinu voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci Mate Melvan.

Po njegovim riječima  ovih 23.000 putnika je oko 30 posto u odnosu na isti lanjski  zadnji vikend u srpnju.

"S obzirom na okolnosti pandemije koronavirusa  mi smo iznimno zadovoljni ovakvim prometnom putnika," rekao je Melvan.
Objasnio je kako je sada u splitskoj zračnoj luci angažirano 35 avioprijevoznika koji su linijama povezani sa 60 destinacija diljem svijeta.

"Ovih 35 avioprijevoznik koji su sad angažirani, zapravo su glavni avioprijevoznici u splitskoj zračnoj luci jer su oni tijekom prošle godine, kada nije bilo pandemije koronavirusa, ostvarili čak 90  posto cjelokupnog promet putnika u  našoj  zračnoj luci," kazao je Melvan.

Najavio kako će se idućeg tjedna aktivirati još neki avioprijevoznici te se očekuje porast prometa putnika u splitskoj zračnoj luci.
"Špica prometa putnika bit će prvog i drugog vikenda u kolovozu  kad očekujemo promet oko 30.000 putnika za svaki od tih vikenda," kazao je Melvan.

Dodao je kako će ovaj uzlazni prometni trend doprinijeti "kakvoj takvoj" ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Kroz Trajektnu luku oko 50.000 putnika

Voditeljica  "Jadrolinijine" splitske agencije Jelena Ivulić je za  Hinu rekla kako će ovog vikenda kroz splitsku Trajektnu luku prometovati ukupno oko 50.000 putnika i 12.000 vozila, što je rekordni ovogodišnji vikend promet i čini 50 posto prometa u odnosu na isti zadnji srpanjski vikend prošle godine kada nije bilo pandemije koronavirusa.

Dodala je kako su zbog povećanog putničkog promet danas uvedene dvije izvanredne trajektne linije od Splita do Supetra na Braču, a bude li potrebno i sutra će biti uvedene izvanredne linije.

"Očekujemo sljedećih nekoliko vikenda, ako ne bude nepredviđenih okolnosti,  uzlaznu putanju prometa putnika i jako smo zadovoljni time," rekla je ona.

Dodala je kako su najčešći gosti u splitskoj Trajektnoj luci Slovenci, Poljaci, Nijemici, Austrijanci i Talijani, a od domaćih gostiju najviše je onih s vozilima sa zagrebačkom registracijskom oznakom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turizam