Scena

SARAJEVO: Svjetska premijera novog filma Pjera Žalice otvara Sarajevo Film Festival

Piše: PolitikaPlus

Svjetska premijera filma "Koncentriši se, baba", bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalica otvorit će 26. Sarajevo Film Festival, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza.

Radnja je smještena u 1992. godinu i prati okupljanje brojne obitelji u Sarajevu oko odra stare bake koja nije dobro. Obiteljski liječnik kaže da je njena smrt pitanje minuta, no to se pretvara u sate, pa onda dane.

Ubrzo počinju spletke i prevare oko nasljedstva koje će ostati iza starice, naročito oko velike kuće u Sarajevu, a i sama baka posljednjim uzdasima svojski sudjeluje u tome, što je vjerojatno i održava na životu.

"Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno", napominje se u najavi filma.

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane  Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Žalica potpisuje scenarij i režiju, to mu je treći igrani film, nakon "Gori vatra" i (2003) i "Kod amidže Idriza" (2004), a i treći put da njegov film otvara Sarajevo Film Festival.

Redatelj kaže da bi mu s takvim iskustvom to već trebala postati rutina, ali nije. "Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast", ustvrdio je.

Snimanje filma u studenom prošle godine opisuje kao vrlo zahtjevno. "Nabijen plan, ograničen proračun, vrlo nezahvalno doba godine za snimanje, dakle svi uvjeti za stres. Ali, bilo je upravo obratno, čisto uživanje i nimalo stresa", napomenuo je.

Za to smatra zaslužnom svoju ekipu, "tim prijatelja spreman na sve, krvavi rad, ali i uživanje u druženju, privilegiji da možemo biti zajedno u jednom izazovnom i zanimljivom procesu.”

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SFF, FILM