Zagreb

SDP: Župan Kožić i HDZ vode Zagrebačku županiju u blokadu i kaos

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP je u srijedu upozorio kako župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić zajedno s HDZ-ovom većinom u Županijskoj skupštini svojim odlukama dovode do blokade i kaosa cijelog županijskog sustava.

SDP smatra da je posljednja sjednica Skupštine sazvana na brzinu, prema pravilima koja je odredio HDZ-ov predsjednik Skupštine Mato Čičak, a ne prema zakonu, zbog čega su zatražili od nadležnih institucija da utvrde jesu li odluke donesene na toj sjednici u skladu sa zakonom. Riječ je o odluci o izmjeni ustroja županije radi smjene pročelnika i rebalansu proračuna.

Ako nadležne instance potvrde nezakonitost prošle sjednice Skupštine i odluka koje su tamo donijete, tvrde u SDP-u, bit će ugrožen poslovanje Zagrebačke županije „a sve kako bi se župan smjenom SDP-ovih pročelnika dodvorio HDZ-u”.

SDP u priopćenju podsjeća da je župan Kožić izabran uz podršku SDP-a i HSS-a no da se s obje stranke razišao i započeo suradnju s HDZ-om i bez objašnjenja smijenio pročelnike.

„Nije bilo nikakvog razloga za takvu sjednicu, osim želje da se sakrije sadržaj tih odluka", smatra Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije.

„Svima je jasno da je na djelu dogovorna politika župana i HDZ-a samo i jedino kako bi se održali na vlasti, te da su s tim ciljem spremni na sve – donositi nezakonit proračun, diskreditirati na osobnoj razini i mobingirati zaposlenike, odlučivati daleko od očiju javnosti ispod stola i skrivati se od upita medija”, zaključuje Zmajlović.

Nakon odluke Visokog upravnog suda o ocjeni zakonitosti donesenih odluka na prošloj sjednici i upravno-inspekcijskog nadzora Ministarstva uprave SDP će odlučiti o daljnjim koracima, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, SDP