Zagreb

IZLOŽBA: MSU predstavlja prostorno zvučnu instalaciju Krešimira Rogine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavlja u subotu, 11. srpnja, prostorno zvučnu instalaciju "Danas riječ govori više od tisuću slika" istaknutog arhitekta Krešimira Rogine.

"Najnoviji rad Krešimira Rogine nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljena u knjizi R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality 2018. godine", najavljeno je iz MSU-a.

Sedam stubova na elipsoidnoj platformi izgovara po deset sentenci iz autorove knjige "R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality", u različitim razmacima u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, katkada i tišine. Proces je ilustriran otiskom, gdje je crno zvuk, a bijelo tišina, dodaje se.

Krešimir Rogina (Rijeka,1959.) pest je puta nagrađen na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju. Izlagao je četiri puta na Venecijanskom bijenalu. U okviru studija Penezić & Rogina arhitekti ostvario je niz javno priznatih projekata i realizacija različitih tipologija.

Aktivan je u polju arhitektonske teorije i kritike te je gostujući predavač na više svjetskih sveučilišta. Rogina je osnivač je i voditelj grožnjanske ljetne škole arhitekture, te osnivač i urednik stručne biblioteke Psefizma.

Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a recentno se kroz R/IN bavi socijalnim inovacijama i kulturnim turizmom kroz male intervencije s velikim učincima.

Njegova instalacija u MSU će biti izložena do 15.rujna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSU, IZLOŽBA, KREŠIMIR ROGINA