Svijet

BUDUĆI PREDSJEDAVATELJI: Njemačka, Slovenija i Portugal za brzi dogovor o Fondu oporavka

Piše: PolitikaPlus

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Portugala i Slovenije, država koje će idućih godinu i pol dana predsjedavati Vijećem Europske unije, zauzeli su se u petak za što skoriji zajednički sporazum članica o Fondu za oporavak EU-a i VFO-u.

"Uvjeren sam da ćemo rješenje naći u dogledno vrijeme. Države koje je kriza teže pogodila računaju da će tako  brže doći do obećanih sredstava, da neće pasti u još dublju krizu nego započeti proces oporavka", kazao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon sastanka na Brdu kod Kranja sa slovenskim kolegom Anžetom Logarom.

Maas je tijekom radnog posjeta Sloveniji povodom početka njemačkog predsjedanja EU-om razgovarao s Logarom, a obojica putem telekonferencije i s portugalskim ministrom  Augustom Santosom Silvom.

Njemačka je predsjedavajuća zemlja EU-a do kraja ove godine, nakon čega će kormilo Unije preuzeti Portugal u prvoj polovici iduće godine, te potom u drugoj polovici 2021. Slovenija.

Njihov razgovor odvijao se u formatu "tria" predsjedavajućih država.

Portugalski ministar je kazao da razlike među članicama oko sredstava iz europskog proračuna i Fonda za oporavak nisu tako velike da ne bi moglo doći do dogovora.

Postizanje dogovora o Fondu za oporavak i visini sredstava za Višegodišnji financijski okvir jedan je od ključnih prioriteta i njegovo rješenje je bitno da se omogući rješavanje ostalih pitanja na listi prioriteta "trija", kazao je slovenski ministar.

Dodao je da će Slovenija uz odgovore na moguće nove krize među prioritete svog 6-mjesečnog predsjedanja uvrstiti i nalaženje odgovora na kibernetičke napade na EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA, SLOVENIJA, EU