Scena

GLAZBENA SCENA: Sheeran, Stonesi podržali hitan poziv za spas žive glazbe u UK

Piše: PolitikaPlus

Oko 1500 glazbenika, među kojima Ed Sheeran, Paul McCartney i Rolling Stonesi pozvali su u četvrtak britansku vladu da spasi industriju žive glazbe kojoj prijeti kolaps uslijed pandemije koronavirusa.

Coldplay, Eric Clapton, Sam Smith, Rod Stewart, Liam Gallagher, Iron Maiden, Dua Lipa, Skepta i Florence + the Machine također su potpisali otvoreno pismo u kojemu upozoravaju da su ugrožene tisuće radnih mjesta.

Oni se pozivaju na novo istraživanje koje pokazuje da je prošle godine živa glazba donijela britanskom gospodarstvu pet milijardi eura i dala potporu za 210.000 radnih mjesta diljem zemlje.

"Živa muzika Ujedinjenog Krlajevstva jedan je od najvećih društvenih, kulturnih i ekonomskih uspjeha ove zemlje u zadnjem desetljeću", napisali su glazbenici u pismu ministru kulture Oliveru Dowdenu.

Ali budući da "kraja socijalnog distanciranja nema na vidiku niti je vlada dogovorila financijsku potporu, budućnost koncerata i festivala i stotina tisuća ljudi koji na njima rade izgleda sumorno".

Britaniju je teško pogodila pandemija koronavirusa i zabilježila je više od 54.000 smrti od posljedica covida-19.

Vlada ublažava restrikcije nametnute krajem ožujka pa će se tako za vikend otvoriti pubovi, restorani i muzeji, ali će mjesta održavanja žive glazbe i dalje ostati zatvorena.

"Dok oni ne budu mogli ponovno raditi, što će vjerojatno biti najranije 2021., vladina potpora bit će presudna u sprječavanju masovne nelikvidnosti i kraja ove vodeće industrije u svijetu", navodi se u pismu.

Industrija žive glazbe želi jasan vremenski okvir otvaranja bez mjera socijalne distance i produljenje vladine potpore za djelatnike koji su privremo otpušteni.

"Sjajne svirke se ne događaju bez sjajne ekipe iza bine, ali oni će svi ostati bez posla ako se ne možemo vratiti tamo i raditi ono što volimo", rekao je Gallagher.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, glazba