Zagreb

Ljeto u MSU 2020: Tamara Obrovac Quartet nastupa u subotu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na platou kod tobogana zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u subotu, 4. srpnja, nastupit će Tamara Obrovac Quartet, jedan od starijih sastava te istaknute pjevačice, flautistice, skladateljice i autorice tekstova.

Tamara Obrovac u svojoj glazbi spaja jazz i etničke utjecaje zavičajne Istre, a upravo je taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije etablira kao iznimnu umjetnicu koja je, koristeći elemente vlastite tradicije, stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve prepoznatljivija i prisutnija na svjetskoj jazz sceni, ističe se u najavi MSU-a.

Osim niza koncerata u zemlji i svijetu, afirmirala se skladanjem za kazalište i film, za što je višestruko nagrađivana. Izdala je 11 autorskih CD-a na kojima je autorica glazbe i najvećeg dijela tekstova, a dobitnica je i 9 Porina (ove godine ga je osvojila za skladbu "Suza sjajna" s albuma "Transadriaticum" u izvedbi Tamara Obrovac Transadriatic Quarteta.

Tamara Obrovac Quartet jedna je od njenih najstarijih glazbenih formacija koja u neizmijenjenom sastavu djeluje od 1998. kada su izdali album "ULIKA", gdje je prvi put predstavila novi način razmišljanja i komponiranja u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem.

Iz MSU-a kažu kako je nakon nekoliko godina pauze, ponovni susret Quarteta na koncertu u Grožnjanu prije devet godina potaknuo novu kreativnost i sasvim drugačije interpretacije starih skladbi koje je Quartet zabilježio na od kritike izvrsno prihvaćenom CD-u "ULIKA revival" koji je izašao za švicarsku izdavačku kuću Unit records 2014.

"Kroz ovu ponovno otkrivenu radost zajedničkog muziciranja, ostvarenu kroz virtuozno muziciranje, neomeđenu slobodu izričaja, humor i improvizaciju svojstvenu svim glazbenicima iz Quarteta, definitivno se potvrdila zajednička želja za novom (starom) suradnjom; sada zreli glazbenici iz Tamara Obrovac Quarteta ponovno zajedno sviraju i reinterpretiraju stare kompozicije iz nove, zrelije umjetničke vizure", dodaje se.

Projekt označava i ponovnu suradnju istaknutih glazbenika domaće jazz scene, Tamare Obrovac i Matije Dedića, uz Krunoslava Levačića na bubnjevima i Žigu Goloba na kontrabasu.

Quartet je već održao niz izvrsno prihvaćenih koncerata na međunarodnim festivalima (Luneburger Jazz Nights, JazzAhead Bremen, Düsseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Jazz meets world Prague).

"Svi oni koji su bar jednom bili na Tamarinom koncertu znaju da mogu očekivati vrhunsko muziciranje, bezrezervnu energiju, duhovitost i neomeđenu improvizaciju Tamare i njenih vrhunskih glazbenika koji u ovom sastavu nisu u Zagrebu nastupili od 2016. godine", poručuju iz MSU-a.

Po cijeni jedne ulaznice uz koncert moći će se pogledati i izložba „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“, posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima institucije koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Uz izložbu, u 18 sati u dvorani Gorgona, održat će se performans "Interakcije" Dejana Gotića kojeg će autor izvesti u suradnji s Dorom Kokolj.

U dvorani Gorgona MSU-a prikazuju se najbolji  filmovi MSU kina - ovaj put to je "Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom", dokumentarac koji prati karijeru tog autora, od grafičkog dizajnera u novinskoj agenciji do urednika antifašističkog tjednika Expo.

Broj ulaznica je ograničen, a cijena je 79 kuna. Posjetiteljima se preporuča da ponesu svoju masku zbog poštivanja epidemioloških mjera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tamara obrovac, msu