Hrvatska

Sučeljavanje: Plenković- Bernardiću, koja bi tri ministarstva vi dali Milanoviću da vam imenuje, jer ste to sami zjavili

Tuđman ili Tito? Bernardić: Tito. Plenković: Ne mogu vjerovati da je Bernardić izabrao Tita umjesto prvog hrvatskog predsjednika.

FOTO: RTL
Piše: PolitikaPlus

Dvojica najizglednijih kandidata za hrvatskog premijera, predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak su se na RTL-u po prvi puta u predizbornoj kampanji sučelili "jedan na jedan", a razgovor su počeli o koronavirusu.

"Niste pobijedili koronu, korona se vratila", rekao je Bernardić Plenkoviću na početku sučeljavanja.

Plenković mu je odgovorio da su u Hrvatskoj zaštitili živote, spasili zdravstveni sustav i gospodarstvo te među prvima pokrenuli mehanizam kriznog odgovora na covid-19.

"Nikome ne fali ništa u zaštiti od korone", istaknuo je Plenković.

Na početku sučeljavanja Bernardić je na pitanje voditeljice odgovorio da se dosad nije testirao na koronavirus jer nije bio u kontaktu sa zaraženim osobama.

"Nakon današnjeg dana ću se testirati jer ću provesti dva sata u studiju s gospodinom Plenkovićem koji je po svim pokazateljima vjerojatno visokorizična osoba", dodao je.

Plenković je Bernardiću odgovorio kako mu je drago što se Bernardić okuražio i došao na sučeljavanje te podsjetio kako je Milanović 2016. došao na sučeljavanje u predkampanju.

"Vi te hrabrosti niste imali", rekao je i istaknuo kako se četiri puta testirao i da je zadnji test napravio danas vodeći računa o zdravlju voditeljice i Bernaradića.

"I ovaj je negativan tako da Bernardić može biti miran", rekao je Plenković.

Plenković i Bernardić u emisiji "RTL Duel", koja će trajati 120 minuta minuta, odgovaraju na pitanja o trenutnoj situaciji s koronavirusom, o predizbornim programima i prvim koracima koje će poduzeti ako osvoje vlast.

Večerašnje sučeljavanje provodi se u koordinaciji sa Službom za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Tema je potres, a pitanje je bilo koliko građana još živi u studentskom domu.Bernardić nije znao odgovor,  '480', ispalio je kao iz topa Plenković.

'Znam da je samo 11 građana dobilo stanove, mi ćemo sutra predstaviti svoj zakon. Ova Vlada je ostavila ljude na cijedilu', rekao je Bernardić.

Plenković je upitao Bernardića koliko je SDP dao u fond. 'Ja sam dao svoju plaću, a pojedinci iz SDP-a su isto dali nešto', rekao je Bernardić na pitanje Plenkovića koliko je to nije znao odgovor.

'HDZ je dao milijun i 100 tisuća kuna, a članovi Vlade isto. a vi ništa niste dali', rekao je Plenković.

Bernardić: Gurnuli ste Hrvatsku u izbore; Plenković: Želim da do jeseni imamo stabilnu vladu

Kaže kako stručnjaci upućuju na drugi val na jesen te da je njegova želja da do tada imamo formiranu stabilnu novu vladu.

Bernardić pak smatra kako je Plenković gurnuo Hrvatsku u izbore, a sada nas unatoč porastu broja oboljelih u toj zemlji, otvara prema BiH s jedinim motivom da HDZ-ovi glasači mogu ući u Hrvatsku. Tvrdi i da je Plenković odbijanjem samoizolacije nakon teniskog turnira u Zadru ugrozio turističku sezonu.

"Svjesno riskirate sezonu i zbog izbora otvarate granice sa BiH. Tako će nam Mađarska i Slovenija zatvoriti granice, neće dolaziti na more jer će kod kuće morati biti u samoizolaciji", kazao je u raspravi prepunoj međusobnih optužbi.

Osvoji li njegova koalicija vlast Bernardić najavljuje da će donijeti moratorij na kredite jer je ova vlada to propustila napraviti jer je stala na na stranu banaka.

"Poslali smo prijedlog o skraćenju radnog vremena, upravo zbog EU Sure programa", dodao je.

"Ja sam osupnut da želite biti premijer, ne znate ništa. Next Generation EU je novi instrument. Moja vlada je u listopadu 2016. zatekla 9 posto ugovorenih sredstava, isplaćeno je jedan posto. Danas imamo 96 posto dogovorenih i 36 posto isplaćenih. Mi se borimo da dobijemo još 22 milijarde eura u idućih sedam godina. Ja se nadam da ovakvo neznanje neće imati priliku zastupati Hrvatsku u EU. Razočaran sam, mogli ste se pripremiti, žalosti me to", kazao je Plenković.

 

Na pitanje s kime će slagati većinu, Bernardić je kazao da će to raditi sa strankama s kojima dijele svjetonazor. 'Sa Škorom ne bi sastavljao, glas za Škoru je glas za HDZ. S Mostom ne dijelimo svjetonazor', kazao je Bernardić, uvjeren da će u Restart koaliciji imati dovoljno za sastavljanje većine iako nije zna sve stranke ni nabrojiti...

Velika koalicija za mene ne dolazi u obzir. Ne sa strankom koja je optužena za korupciju', kazao je Bernardić.

'Velika koalicija sa SDP-om, NE, rekao je Plenković, i upitan koja bi ti tri ministra dao Milanoviću da mu imenuje, podsjetivši da je Bernardić davno kazao da bi bi bilo dobro da predsjednik imenuje tri ministra....

'Za dom spremni', kako bi vi riješili to pitanje? Bernardić: Zabranio bi to zakonom. Nedopustivo je. Ja kao dijete hrvatskog branitelja ne želim dopustiti da podsjećanje na režim pod kojim su ljudi ubijeni, oskvrnjuje sjećanje na Domovinski rat. To treba zakonom zabraniti. Jeste li vi Plenkoviću za zabranu pozdrava Za dom spremni? Plenković: 2001. i 2002. godine je premijer bio gospodin Račan. Tada je legaliziran taj pozdrav i grb. SDP je taj koji je legalizirao Za dom spremni. Ja sam osobno protiv tog pozdrava, kao i cijeli HDZ. Osuđujem fašistički režim, prema našem pravnom poretku nema mjesta u javnosti, osim tih malih iznimki... Svaka zabrana je suvišna. Važno je da u tim specifičnim trenucima gdje su sudjelovale te postrojbe, pustimo te insignije.

Koliko često idete na misu? Bernardić: Prigodno, kad su veće svetkovine, kad su mise zadušnice i vjenčanja. Plenković: Odem često, bio sam jučer, bio sam prošlu nedjelju, nekad sam, nekad s obitelji.
 
Zašto SDP cijeli svoj mandat nije ratificirao Istanbulsku konvenciju? I zašto ste gospodina Hajdukovića makli s mjesta nositelja liste. Bernardić: Sabina Glasovac je iz Našica podrijetlom.
 
Nismo ratificirali konvenciju, ne mogu odgovarati u ime svojih prethodnika. Plenković: Niste odgovorili na pitanje.
 
To su licemjeri. Vi ste kao stranka licemjeri.
 
Tuđman ili Tito? Bernardić: Tito
 
Hajduk ili Dinamo: Plenković: Ne mogu vjerovati da je Bernardić izabrao Tita umjesto prvog hrvatskog predsjednika. U nogometu navijam za hrvatsku reprezentaciju.
 
Bernardić: Navijao sam za Dinamo dok sam bio mlađi, ali u zadnje vrijeme navijam isključivo za hrvatsku reprezentaciju. Predsjednik Tuđman ima svoje zasluge, no kao socijaldemokrat imam određeno mišljenje o čovjeku koji je poveo antifašističku borbu, a upravo je to bio Tito.
 
Analitičari u studiju RTL-a:
Bernardić je bio bolji od očekivanja jer nitko od njega nije ništa očekivao.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, DAVOR BERNARDIĆ