Svijet

FRANCUSKA: Drugi krug francuskih lokalnih izbora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuzi u nedjelju izlaze na drugi krug lokalnih izbora, odgođenih više od tri mjeseca zbog epidemije koronavirusa u zemlji.

Centristička stranka predsjednika Emmanuela Macrona suočena je s problemima nakon katastrofalne kampanje u Parizu u kojemu je u snažnom vodstvu socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo nakon dobrih rezultata u prvom krugu izbora u ožujku. Macronovu stranku predstavlja u glavnom gradu bivši Macronov ministar zdravlja i bivši ministar u vladi predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

U prvom krugu lokalnih izbora održanom dva dana prije uvođenja strogih mjera zbog epidemije koronavirusa ojačali su Zeleni.

Francuski Zeleni nadaju se u nedjelju preuzeti kontrolu nad nekoliko većih gradova na izborima na kojima se u drugom krugu biraju nove uprave u gotovo 5000 gradova.

Nadaju se zadržati Grenoble, jedini veliki grad u kojemu su na vlasti, te osvojiti Lyon, Toulouse, Strasbourg, Tours i Besancon.

Premijer desnog centra Edouard Philippe u vodstvu je u kampanji za svoj bivši posao gradonačelnika Le Havrea, a poraz bi doveo u pitanje njegov premijerski mandat.

Socijalistička stranka desnog centra sa Zelenima i Komunistima nada se zadržavanju vlasti u Parizu te osvajanju Marseillea od konzervativnih Republikanaca.

Macronova centristička Republika u pokretu (LREM) mogla bi osvojiti Strasbourg, a u drugim gradovima ima slabije izglede unatoč nekoliko kontroverznih koalicija s Republikancima.

 Republikanci se nadaju zadržati vlast u grodvima u kojima su je osvojili 2014. kad su se okoristili nepopularnosti socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Za nedjeljne izbore obvezno je nošenje maski i za birače i za izborna povjerenstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, IZBORI