Hrvatska

KORONAVIRUS: U Sloveniji 11 novih zaraza u zadnja 24 sata

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Sloveniju su u zadnja 24 sata na koronavirus bile testirane 843 osobe, pri čemu je zaraza potvrđena kod njih 11, objavila je u petak slovenska vlada.

S novim podacima iz zadnja 24 sata broj aktivno zaraženih povećao se na 68, a broj potvrđenih zaraza od početka epidemije na 1558, nakon izvedenih ukupno  98.810 testiranja.

Od početka lipnja zaraza je potvrđena kod 85 ljudi, a u prva četiri dana ovog tjedna testiranjima je potvrđeno 37 novih slučajeva. Najviše novozaraženih otkriveno je u ponedjeljak kad ih je bilo 13, što je najveći broj dnevnih zaraza od 24 travnja.

Najviše novih zaraza u jednom danu u Sloveniji je bilo 26. travnja, kad je potvrđen 61 slučaj.

U bolnici je zbog covida-19 sada trenutno osam ljudi, od čega je dvoje pacijenata na intenzivnoj njezi.

Od jedanaest novih infekcija četiri su potvrđene u općini Škofljica, tri u općini Škofja Loka (gdje je zaražen i jedan učenik osnovne škole), a po jedna u Ljubljani, Preboldu, Ljutomeru i Kobaridu.

Zbog povećanja novih slučajeva u Sloveniji, ali i obližnjim državama, slovenska vlada uvela je ovaj tjedan ponovnu obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a pri odlasku u inozemstvo u države sa sličnom epidemiološkom situacijom preporuča opreza i uvid u lokalnu epidemiološku situaciju prije putovanja.

Vlada premijera Janeza Janše u četvrtak je donijela uredbu kojom se stvaraju zakonske pretpostavke za uvođenje kontrolnog mehanizma preko mobilne aplikacije kojom bi se nadzirale osobe i njihovi kontakti. Instalacija aplikacije na pametne telefone bila bi dobrovoljna, osim za osobe kojima je određena izolacija, odnosno karantena kako bi se za takve povećala mogućnost nadzora poštovanja samoizolacije, navode mediji.
Uz importirane slučajeve zaraze iz inozemstva u Sloveniji je zadnjih dana otkriveno i više slučajeva prijenosa infekcija u zatvorenim prostorima nekih noćnih klubova i prilikom društvenih okupljanja na zabavama, posebno mladih.

Epidemiolozi zato ponovno upozoravaju na potrebu ograničavanja broj osoba u zatvorenom, odgovorno ponašanje svih i na pridržavanje osnovnih mjera samozaštite, kao što su higijena ruku i higijena kašlja, te održavanje fizičke distance od metra i pol.

Kako bi destimulirala građane od odlaska u inozemne destinacije s povećanim rizikom infekcije vlada je također donijela uredbu prema kojoj su oni kojima se prilikom dolaska iz visokorizičnih zemalja na "crvenoj listi" odredi karantena kod kuće imaju pravo na bolovanje, ali i naknadu od samo 50 posto plaće, što je znatno manje od onih koji se zaraze u Sloveniji i kojima pripada 80 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, covid 19