Svijet

BRUXELLES: Članice EU-a dogovaraju kriterije za ulazak građana trećih zemalja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zemlje članice Europske unije pokušavaju dogovoriti preporuke za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. srpnja koje bi se temeljile na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja bi se procijenjivala svaka dva tjedna.

Stalni predstavnici zemalja članica nastoje  utvrditi kriterije na temelju kojih bi se napravio popis trećih zemalja iz kojih bi se moglo ulaziti u EU. To pitanje je u srijedu na dnevnom redu Odbora stalnih predstavnika zemalja (Coreper). Odluka se ne očekuje u srijedu, veleposlanici će ponovno o tome razgovorati u petak, a preporuke bi u svakom slučaju trebale biti dogovorene do 1. srpnja.

Prema diplomatskim izvorima, hrvatsko predsjedništvo je predložilo da se na popis zemalja za koje bi se trebale otvoriti granice uvrste one treće zemlje koje imaju sličinu ili bolju epidemiološku situaciju od prosjeka u EU-u. Taj bi se popis, koje ne bio pravno obvezujući, razmatrao i revidirao svaka dva tjedna kako bi se utvrdilo ispunjavaju li zemlje s popisa utvrđene kriterije. Također bi se svaka dva tjedna procjenjivala situacija i u ostalim trećim zemljama kako bi se i one mogle uvrstiti na popis ako zadovoljavaju kriterije.

Prvi kriterij, po prijedlogu hrvatskog predsjedništva, jest epidemiološka situacija. To znači da bi se na popisu mogle naći zemlje koje imaju između 16 i 20, ili manje od toga, novozaraženih u zadnja dva tjedna na sto tisuća stanovnika. Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije.
 Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU, te članovi njihovih obitelji, i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

treće zelje, koronavirus, eu