Mojbiz

VUKOVAR: Nastavljena ulaganja u solarni park u Borovu naselju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vukovarska gradska tvrtka Tehnostan dovršila je drugu fazu izgradnje solarnog parka s dodatnih 160 ploča u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju, a u srijedu su taj park obišli direktor te tvrtke Kristijan Lovrenščak i gradonačelnik Ivan Penava.

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak rekao je da su radovi na proširenju polja, unatoč prekidu zbog pandemije koronavirusa, nastavljeni s dva mjeseca kašnjenja.

"Početkom lipnja dovršena je i druga faza izgradnje polja s dodatnih 160 ploča, čime smo dodatno pridonijeli smanjenju troškova za nabavu prirodnog plina kao glavnog energenta", rekao je direktor Lovrenščak, koji je obišao solarni park s vukovarskim gradonačelnikom Penavom.

Po njegovim riječima, očekivani prinos tog solarnog polja iznosi oko 900MWh na godinu, što je ušteda od 230.000 kuna. To će omogućiti da se zadrži cijena toplinske energije iz 2016., a investicija ima i pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi jer se smanjuje emisija ugljičnog dioksida u okoliš za 210 tona na godinu.

Gradonačelnik Ivan Penava je rekao da je nizom ulaganja u toplovodnu mrežu i toplinska postrojenja na području grada Vukovara u proteklom razdoblju građanima omogućeno da "sasvim neopazice prođu poskupljenja koja su se događala na tržištu plina i struje jer u gradu Vukovaru nisu imali porast cijene grijanja već duži niz godina".

 "To prvenstveno možemo zahvaliti ulaganjima u infrastrukturu, u koju gradska tvrtka Tehnostan konstantno ulaže sredstva, a to se u konačnici pozitivno reflektira na krajnjeg korisnika", rekao je Penava.

 Projekt je počeo izgradnjom prve faze polja 2019., kada je ugrađeno 160 solarnih kolektorskih ploča, a da bi se dovršio, potrebno je postaviti još oko 150 solarnih panela, što je u planu do rujna 2021. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SOLARNI PARK, BOROVO