Svijet

Brazil: Preko 50.000 smrti povezanih s Covidom-19, zaraza se pogoršava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Brazil, druga zemlja u svijetu poslije SAD-a najjače pogođena pandemijom koronavirusa, u nedjelju je službeno zabilježio prelazak praga od 50.000 smrti povezanih s Covidom-19, što je ozbiljan udarac u situaciji kad zemlja bilježi više od milijun slučajeva zaraze.

Istodobno u zemlji raste politička nestabilnost, a gospodarstvo je u sve težoj situaciji.  

Brazil trenutno broji 1.085.038 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za 49.976 više nego li dan ranije, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Stručnjaci navode da su prave brojke još znatno veće jer nedostaje testiranja. Najveća latinoamerička zemlja obično bilježi 1.000 smrti dnevno, no nešto manje vikendima.  

Brazil je svoj prvi slučaj koronavirusa zabilježio 26. veljače, a u petak je broj zaraženih prešao milijun.

Od prve registracije slučajeva zaraze pa do danas brzo širenje virusa potkopalo je potporu desno orijentiranom predsjedniku Jairu Bolsonaru i potaknuo strahovanja od gospodarskog kolapsa zemlje nakon godina anemičnog rasta.

Bolsonaro, kojega često zovu i "tropski Trump", naišao je na raširene kritike zbog načina na koji upravlja koronakrizom. zemlja još uvijek nema stalnog ministra zdravstva nakon što su dvojica ministara od sredine travnja otišla s dužnosti zbog sukoba s predsjednikom.

Bolsonaro je izbjegao socijalno distanciranje, nazivajući ga mjerom koja je za posao pogubnija od samog virusa. Također je promicao dva lijeka protiv malarije kao lijekove, klorokin i hidroksiklorokin, unatoč malo dokaza o njihovu pozitivnom djelovanju.

U nedjelju je Bolsonaro izjavio da vojska služi volji naroda, a da je njezina misija obraniti demokraciju, dodajući ulje na vatru burnoj raspravi o ulozi oružanih snaga koja je u tijeku istodobno s naraslim strahovima od političke krhkosti zemlje.

Njegovi komentari stigli su istog dana kad su se njegove pristalice i oponenti okupili u gradovima širom zemlje, kao jasan simbol polarizacije u najvećoj zemlji Latinske Amerike

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

COVID 19, BRAZIL