Zagreb

STOJAK: Zagreb ostao bez skupštinske većine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak u četvrtak je poručio da je Zagreb ostao bez skupštinske većine u Gradskoj skupštini, koju su činili gradonačelnik Milan Bandić i HDZ. 

"Zagreb je ostao u Skupštini bez skupštinske većine. Dakle, očito je da Milan Bandić i HDZ uoči izbora dva tjedna kalkuliraju i da se jedni od drugih odmiču", rekao je Stojak novinarima u stanci nastavka sjednice Gradske skupštine na kojoj je od sedmero zastupnika HDZ-a bio samo HDZ-ov dvojac - Davor Filipović i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

Stojak kaže da su se HDZ-ovci i Bandić trebali odmaknuti prije tri-četiri godine i "mogli smo ovu zavrzlamu oko skupštinske većine razriješiti i možda biti na prijevremenim izborima" u gradu Zagrebu.

Dobro da APIS nije po Bandićevom modelu pušten u prodaju 

Komentirajući što na današnjoj sjednici nije prošla prodaja udjela Grada Zagreba u APIS-u, Stojak kaže kako je dobro "da APIS nije po Bandićevom modelu pušten u prodaju". 

"To je onaj model 'halo Bing - pošto APIS?', koliko 250 milijuna, joj ne, daj dodaj još 100 - 150 pa ćemo se dogovoriti", kaže Stojak.

Ističe kako je dobro da su kao opozicija nadglasali poziju u Gradskoj skupštini i da ovakav način prodaje APIS-a nije prošao.

Stojak kaže da ako gradonačelniku Bandiću trebaju stotine milijuna kuna da pokrpa rupe u proračunu radi svog nesavjesnog poslovanja neka to pokuša napraviti racionalnijim poslovanjem u samome gradu Zagrebu, a ne da mu milijuni cure na nepotrebne i nikad realizirane projekte.

Upitan kako komentira što na sjednici Gradske skupštine također nije prošla točka o smanjenju naknada zastupnicima, političkim strankama i vijećnicima u mjesnim odborima, Stojak kaže da je prije šest godina, u prošlom mandatu predlagao vrlo konkretno smanjenje zastupničkih naknada, smanjenje naknada za vijećnike mjesnih odbora i gradskih četvrti, pa čak i ukidanje tih naknada koje su prevelike.

"Na žalost danas taj prijedlog nije prošao. Ja sam glasao 'za' jer smatram da naše naknade nisu primijerene situaciji u kojoj živimo i da se ti novci mogu puno efektnije upotrijebiti, pa bez obzira što je taj prijedlog dao i gradonačelnik Bandić", rekao je Stojak. Smatra da je taj prijedlog trebao proći na sjednici Gradske skupštine i da su se trebale smanjiti naknade zastupnicima, političkim strankama i vijećnicima u mjesnim odborima. 

"No, na žalost neki od mojih kolega iz opozicije su bili ili suzdražani ili su bili protiv toga. Ne razumijem zašto, ali to je njihova stvar", kaže Stojak. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMISLAV STOJAK, GRAD ZAGREB