Zagreb

IZLOŽBA: Osmi hrvatski biennale ilustracije u Klovićevim dvorima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba Osmi hrvatski biennale ilustracije otvara se u utorak u podrumu Galerije Klovićevi dvori, u neočekivanim i novim okolnostima, obilježena pandemijom COVIDA-19 i zagrebačkim potresom.

"Dosadašnji velik odaziv umjetnica i umjetnika na manifestaciju koja je sedam puta uspjela okupiti najbolje, među njima brojne mlade autore bez objavljenih ilustratorskih radova ne začuđuje, jer je u pitanju jedna od rijetkih, ako ne i jedina manifestacija koja im omogućava predstavljanje u renomiranom galerijskom prostoru, te u pratećem dvojezičnom katalogu", ističe se u najavi Klovićevih dvora.

Izložba se održava od 2006. i svake dvije godine prilagođava trendovima u ilustraciji i dosezima prijašnjih manifestacija, a ove su umjetnici trebali odgovoriti na pitanje "Kako vidim budućnost".

Predstavit će se radovi autora iz Hrvatske i Slovenije prispjeli na javni natječaj koji je, kao i do sad, objavila Galerija Klovićevi dvori, koje su odabrali članovi prosudbene komisije Tisja Kljaković Braić, Isabella Mauro, Svebor Vidmar, uz kustosice Danijelu Markotić i Koraljku Jurčec Kos.

Po riječima Koraljke Jurčec Kos, obradovala ih je uspješna suradnja s Projektom Diplomskog sveučilišnog studija ilustracija s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pokrenutim pod naslovom “Kako vidim budućnost”, što su preuzeli kao temu natječaja.

Voditelja tog projekta, Stanislav Marijanović, ustvrdio je mladi baštine svijet koji se nalazi u problematičnom stanju pun nepoznatih izazova, što uključuju radikalne klimatske promjene, eksploataciju prirodnih resursa, globalno naoružavanje i migracije, te eroziju temeljnih humanističkih vrijednosti.

Na temelju te suradnje autori izabrani putem javnog natječaja Galerije Klovićevi dvori imat će priliku predstaviti selektirane radove u prostorima Akademije u Osijeku na jesen 2020. godine.

Izložba u Klovićevim dvorima će biti otvorena do 26. srpnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KLOVIĆEVI DVORI, IZLOŽBA