Zagreb

Projekt Ilica: Q'art 7. lipnja s porukom "Mi građani smo grad"

Piše: PolitikaPlus

Projekt Ilica: Q'art, koji od samih početaka različitim umjetničkim akcijama ukazuje na nužnost obnove Ilice i njenih zapuštenih prostora, s ovogodišnjeg izdanja, koje će se održati 7. lipnja, šalje poruku "Mi građani smo grad“.

"Projekt Ilica: Q'art 2020. odvija se u dramatičnim okolnostima u kojima Zagreb još živi po pravilima koja mu određuje korona virus, dok se paralelno nosi s posljedicama razornog potresa koji ga je tog 22. ožujka probudio iz prvog proljetnog sna i razotkrio svu ranjivost njegove povijesne jezgre i samog srca grada", napominju organizatori.

Ocijenili su da upravo ovako pogođenima, građanima je sada, više nego ikada potrebna, ne socijalna distanca, već socijalna solidarnost, kohezija i bliskost, zbog čega su organizirali festivalski dio projekta tijekom kojega će Ilica od 9,30 do 14,30 sati biti zatvorena za promet.

Kako najavljuju, Ilica će, ispunjena umjetničkim akcijama, urbanim kolažima, izložbama, glazbom, plesnim izvedbama i performansima te drugim pop-up događajima oživjeti kao mjesto susreta građana s kulturom i umjetnošću, ali i jednih s drugima te će se prikupljati sredstva za obnovu u potresu teško stradalih kulturnih institucija u centru grada.

Građane očekuje i second hand modna revija koju će nositi afirmirani kulturnjaci i dizajneri, različite radionice u parku Akademije likovnih umjetnosti te raznovrsna ponuda domaćih dizajnera i kreativaca, ali i OPG-ovaca  koji će prodavati svoje proizvode na "iličkim tračnicama“.

Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović.

Kazalište Gavella priprema poseban program

Glavni partner ovogodišnje manifestacije je kazalište Gavella, čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa, pa će svoj program preseliti na Ilicu.

Kostimografkinja kazališta "Gavella", Marita Ćopo, lutke koje uobičajeno reklamiraju novu odjeću za ovu prigodu odjenut će u kostime iz predstava teatra u Frankopanskoj, a novonastalu situaciju u izlogu dinamizira i nekoliko glumica i glumaca, stvarajući materijal koji koristi elemente živih slika, umjetničke instalacije i ulične izvedbe.

Održat će se i čitača proba predstave "Posjet stare dame", po drami Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski, i izvedbi glumica i glumaca kazališta "Gavella". Probe za tu predstavu su zbog epidemioloških mjera zaustavljene deset dana prije premijere i još se čeka razvoj situacije nakon potresa i saniranja oštećenja.

Uz voditeljsku pomoć Joška Lokasa četvero glumaca iz predstava kazališta "Gavella" – Dijana Vidušin, Martina Čvek, Hrvoje Klobučar i Boris Svrtan – kao Sestra Angelika iz "Gospode Glembajevih", Enka iz "Kiklopa", Edvard IV. iz "Kralja Rikarda III." te Besemjonov iz "Malograđana"  pozivaju posjetitelje da se okušaju u suigri s njima, u kratkim odabranim scenama iz tih naslova.

Osobe koje se odazovu "jedan na jedan pozivu na glumu" dobivaju papir s tekstom koji trebaju izgovoriti, a glumice i glumci postaju im partneri. Kamion kao prizorište doprinosi nekonvencionalnosti ovih malih izvedbi – druženja glumaca i publike, a hrabre izvođačice i odvažni izvođači na dar će dobiti potpisanu fotografiju iz predstave, ističe se u najavi Gavelle.   

U Dvorištu Akademije likovnih umjetnosti izvest će se 'Tesla Anonimus Unplugged', čiji je autor koncepta Filip Šovagović. Igraju i sviraju Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Fadil Abdulov Fafa i Filip Šovagović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAD ZAGREB, OBNOVA, UMJTNICI