Crna kronika

JASENOVAC: U kući kod 77-godišnjaka, uz granicu s BiH, pronađen arsenal oružja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Arsenal oružja i ubojitih sredstava službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke pronašli su u domu i drugim prostorijama 77-godišnjaka u Jasenovcu, neposredno uz državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Kako je u petak na konferenciji za novinare priopćio načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut, pretraga je provedena po nalogu Županijskog suda u Sisku, a pronađeno je i oduzeto sedam pušaka, pištolj, zračna puška, 76 komada sastavnih dijelova oružja, 25 spremnika za vatreno oružje, pet užljebljenih cijevi za dugo oružje, dva zatvarača za pušku, prigušivač, pištoljska cijev i kućište s mehanizmom za okidanje signalnog pištolja.

Pronađeno je i 1480 komada raznog streljiva, po jedan signalni i trotilski metak i 450 grama baruta.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog je sisačkom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Voditelj Službe krim-policije Igor Pasanec rekao je da policija nastavlja istraživanje o namjeni tako velike količine oružja budući da je arsenal pronađen na lokaciji uz samu granicu, u vrijeme ilegalnim migracija.

Podsjetio je i kako se još uvijek provodi akcija "Manje oružja - manje tragedija", pa građani mogu bez sankcija vratiti oružje i ubojita sredstva.

Inače, Policijska uprava sisačko-moslavačka sudjeluje u ukupnom broju te vrste kaznenih djela u zemlji s čak 20 posto. U većini slučajeva, riječ je o oružju i ubojitim sredstvima zaostalim iz Domovinskog rata.

Kako je dodao Pasanec, količine pronađenog i oduzetog, te dobrovoljno predanog oružja, podjednake su.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ORUŽJE, POLICIJA