Hrvatska

GLAS o odluci suda o ZDS: Još jedno udaljavanje od civiliziranih zemalja i naroda

Piše: PolitikaPlus/Hina

Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je u srijedu odluku Visokog prekršajnog suda da je dozvoljeno izvikivati ustaški poklič "Za dom spremni“ još jednim udaljavanjem Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda.

"Današnja odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič 'Za dom spremni' još je jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda”, priopćio je GLAS.

Većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda u srijedu odlučila je da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.

"Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini", poručuje GLAS.

U priopćenju navode da je Hrvatska pod vlašću čovjeka koji se pravi da je "uglađeni briselski gospodin i tobože stoji uz bok njemačkim političarima", dok  najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS poziva sve građanke i građane Hrvatske da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju ovakvim odlukama.

"Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati. Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno - ne", stoji u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zds, glas