Hrvatska

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA IZVRTANJA STVARNOSTI: Kako i zašto su Račanovi komunisti i Budišini liberali promjenili datum Dana državnosti, pa onda sve to zaboravili!

Piše: Zlatko Pinter

Slušam prije 3 dana na Hrvatskom radiju (u jutarnjem programu "U mreži Prvog") demagoga iz Siska, Davorka Vidovića, koji u jednom trenutku govoreći o obilježavanju ovogodišnjeg Dana državnosti (30. svibnja) kaže: "ovaj novi Dan državnosti…"

Ne, Davorko Vidoviću, nije to nikakav "novi", nego stari Dan državnosti i ti to jako dobro znaš, ali služiti se neistinama i izvrtati stvarnost, vaša je stara praksa i na tomu - na lažima i izvrtanju stvarnosti - temelji se cijela vaša komunistička ideologija, začudilo bi me da ti i tvoji "drugovi" nešto normalno i pametno napravite u ovoj zemlji.

No, vratimo se u ne tako daleku prošlost, jer nas vi Vidoviću, nagonite na to svojom inverzijom povijesti koja se protivi zdravom razumu.

Dakle, ovako je to bilo:

Kad ste se vi  (Račan, Budiša i vaša šesteročlana koalicija) poslije smrti tvorca današnje Republike Hrvatske i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana dočepali vlasti, uz potporu Mesića (koji je na nesreću svih nas tada bio predsjednik), započeli ste proces "detuđmanizacije". Iz povijesti je trebalo izbrisati prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i njegovu ulogu u svemu, a nakon toga biste (po svom starom staljinističkom obrascu) "skrojili" novu povijest u kojoj bi zasluge u stvaranju današnje Hrvatske imali isključivo vi "antifašisti" i vaš vrhovni demagog Ivica Račan.

U svome nestrpljenju i žurbi da se što prije potisne istina, odlučili ste promijeniti i datum obilježavanja Dana državnosti 30. svibnja. I za tu operaciju, vrhovni demagog  Ivica Račan, mudro i smišljeno je odabrao HSLS i  Dražena Budišu koji se spremno stavio u slugansku poziciju i postao smokvin list za politiku vaše "reformirane" Komunističke partije.

Sjećam se kao da je danas bilo, kako je nesretni Ivo Škrabalo (zastupnik HSLS-a zadužen za neposrednog izvođača radova u ovom slučaju) satima uvjeravao zastupnike u "opravdanost" te promjene pokušavajući dokazati da konstituiranje Sabora nije tako bitno koliko formalna odluka istog tijela

Upravo tog 25. lipnja 1991. (koji ste odredili za novi Dan državnosti), vi ste komunisti napustili sabornicu, jer nije usvojen vaš amandman na dokument kojim se tražilo da se usporedo s proglašenjem samostalnosti pokrene i proces dogovora s bivšim republikama o novom savezu u neku novu državnu zajednicu!?

To je bila vaša koncepcija "samostalnosti"!? Vi ste bili "državotvorci" koji ste se "odvajali" od "Juge" s pjesmom Lepe Brene u kojoj se ta tvorevina glorificira i Kozaračkim kolom i "razdruživali" tako što ste planirali odmah pokrenuti udruživanje u neku novu Jugoslaviju!?

Nama koji vas jako dobro znamo - i bolje nego što mislite - od početka je bilo jasno što ste željeli time postići. Prije svega, zanosili ste se idejom da možete iz te priče izbaciti prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana, budući da su on i HDZ uvjerljivo pobijedili na prvim višestranačkim izborima tog svibnja 1990. godine. Drugo, niste htjeli priznati kako je de facto hrvatska država nastala 1990. godine, pa ste to pomaknuli u 1991. I treće, vama je draže i prihvatljivije bilo da se hrvatski Dan državnosti obilježava poslije dana "antifašističkog ustanka" (22. lipnja) a nikako prije toga - jer po logici stvari u javnosti i redoslijed obilježavanja važnih povijesnih događaja ima stanoviti psihološki učinak, čega ste vi koji ste stasali na agitpropovskoj propagandnoj matrici bili također svjesni.

Niste uspjeli izbrisati dr. Tuđmana iz povijesti suvremene Hrvatske, ali svoju koncepciju "detuđmanizacije" uporno i tvrdoglavo nastavljate. I dalje širite laži i živite u zabludi kako se ovom narodu može isprati mozak onako kako ste radili dok ste imali Agitprop - Aleksandra Rankovića, Milovana Đilasa, Vladimira Dedijera, Milana Bulajića i naravno, Ivicu Račana.

I na kraju, podsjećanje na vaš "Dan državnosti" kad ste poslije razoružavanja Hrvatske što JE bio glavni "doprinos" vas komunista i Ivice Račana u borbi za samostalnost države, napustili Sabor, revoltirani time što neće biti "nove Juge". Snimke ne lažu! Niti je ovaj narod popio vlastitu pamet. Ne bi bilo loše da to konačno shvatite i ostavite se prekrajanja prošlosti.

Račan i SKH-SDP napuštaju Sabor, 25. lipnja 1991. https://www.youtube.com/watch?v=6edOi0N_-H0

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAN DRŽAVCNOSTI, SDP, HDZ