Hrvatska

Plenković podsjetio da se Račanova Vlada igrala datumom: Loše je da predsjednik RH tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je građanima Dan državnosti. ‘Riječ je o ključnom datumu u razdoblju od 1990. do 1992. godine. Stoga mi je posebno drago da je ovaj saziv Hrvatskog sabora na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na 30. svibnja. Vjerujem da je trideseta obljetnica istinski trenutak da ključne datume stavimo na svoje mjesto'.

Loše je da predsjednik RH tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Znamo da je Račanova Vlada promijenila Dan državnosti na 25. lipnja, koji je isto važan datum, važni su mnogi datumi, ali ovo je bio početak. Žao mi je da na taj način govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest. Vjerujem da će kroz svoj mandat promijeniti stajalište'', kazao je Plenković. 

O uhićenjima i Josipi Rimac

Komentirao je i jučerašnja uhićenja Josipe Rimac, šefa Hrvatskih šuma i mnogi drugih poznatih lica. Na pitanje koliko su ona teška za HDZ, kazao je da ništa nije teško za stranku.

''Pravna država mora funkcionirati u svakom trenutku, Državno odvjetništvo i policija su neovisni. Ako postoji sumnja da je netko počinio kazneno djelo, policija i DORH trebaju raditi bez obzira o kome se radi i stranačkoj pripadnosti te osobe'', kazao je.

Plenković smatra da uhićenja ne mogu napraviti štetu za HDZ jer smatra da svi koji su osumnjičeni za kazneno djelo moraju biti procesuirani, a ako im se nešto dokaže da moraju i odgovarati.

Oporba je uhićenja nazvala igrokazom pred izbore, a Plenković je odgovorio da je oporba sa svojim argumentima tanka. 

''Papagajski nastoje prišiti HDZ-u što stranci ne stoji, ono što je nama bitno su naša postignuća u ovome mandatu u kojem je RH konsolidirana i gospodarski i fonacijski, Vlada koja zna upravljati krizama i koja je na najbolji način riješila najgoru krizu do sada, a to je pandemija COVID-a'', kazao je Plenković i nastavio nabrajati uspjehe stranke.

Na pitanje je li bila loša odluka postaviti Josipu Rimac za državnu tajnicu, Plenković je kazao da je ona bila imenovana u Ministarstvu uprave te da ova uhićenja nemaju veze s tim ministarstvom. Kazao je i da će nadležna stranačka tijela odlučivati o stegovnim postupcima u stranci, javlja Jutarnji list.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ