Hrvatska

MILANOVIĆ O DANU DRŽAVNOSTI: Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš...

Doći će netko drugi pa valjda neće raditi ono što smeta pola hrvatskog naroda

Piše: PolitikaPlus

Državni je vrh s predsjednikom Zoranom Milanovićem položio vijence i zapalio svijeće kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na zagrebačkom Krematoriju, te kod Zida boli i središnjeg križa na Mirogoju.

Nakon što su ga novinari podsjetili na njegovu izjavu da ovo za njega nije Dan državnosti, a ipak sudjeluje u njegovu obilježavanju, predsjednik RH Zoran Milanović odgovorio je da ga obilježava radi mrtvih. 

-  To je onaj minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati, jer to je odluka koju je donio Sabor. Ali sabor može, kako već znamo, sa žeton-većinom donijeti bilo kakvu odluku. Ja sam to govori prije pola godine, to je moj stav i ja ga na ovaj način izdržavam. Dakle, ništa aktivno ne poduzimam protiv, ali ovakva vrsta iznude odnosno utjerivanja nečega što se naziva Dan državnosti nije dobro, rekao je.

''Nitko se zbog starog datuma nije bacao u trans, ali su ga prihvatili. Ovo je datum na koji je konstituiran prvi sabor, demokratski biran, ali još u Jugoslaviji. Sve fikcije koje smo kroz povijest živjeli, uvjeravajući sami sebe da je to kontinuitet hrvatske državnosti i prava na državu, to su ti veliki spomenici kraj puta. Današnji datum je jedan od tih spomenika no ne najvažniji i nevezan s hrvatskom državnosti''.

Ne sjećam se da su to u programu imali ni Karamarko ni Kosor. Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš. Doći će netko drugi pa valjda neće raditi ono što smeta pola hrvatskog naroda", rekao je Milanović koji na Mirogoju nije otišao na Tuđmanov grob. Na pitanje bojkotira li proslavu Dana državnosti, odgovorio je: ''Bojkotiram? Ovo je predizborni skup i ovo je obećanje jedne političke garniture koje oni sada ispunjavaju. Po meni je takva odluka bojkot većine. Zvati ovo Danom državnosti je jako pretenciozno. To su delikatne, emotivne stvari. Treba naći nešto što nikome ne smeta. Dan pobjede je važniji od 30. svibnja i prihvatljiv je većini građana

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAN DRŽAVNOSTI, ZORAN MILANOVIĆ