Svijet

PRVI PACIJENT: Dug put do normalnog za talijanskog 'prvog pacijenta'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mattia Maestri, takozvani 'prvi pacijent' talijanskog dijela epidemije koronavirusa, kazao je u intervjuu da se postupno vraća normalnom životu. 

Maestriju (37) je zaraza dijagnosticirana 20. velječe u njegovu domu u Codognu, šezdesetak kilometara jugoistočno od Milana. Bio je to prvi slučaj zaraze lokalnom transmisijom u Italiji. 

U intervjuu za Sportweek, tjednik povezan sa sportskim novinama Gazzettom dello Sport, Maestri je kazao da je dobro i da mu ne treba psihološka pomoć. 

"Rekao sam 'ne, hvala', osjećam se vrlo normalno", kazao je, dodavši da je u bliskom kontaktu s liječnikom koji ga je spasio. 

"Postao mi je kao drugi otac, moj novi otac. Puno razgovaramo, slijedim njegove savjete na svojem dugom putu prema normalnom", kazao je. 

Maestri, amaterski trkač i bivši nogometaš kluba iz četvrte lige, prošao je kroz emocionalne i fizičke krajnosti.

Proveo je tri tjedna bez svijesti na odjelu intenzivne njege. Kad su ga probudili nije znao što je koronavirus i do koje se mjere proširio. 

Uključivši mobitel, na društvenim je mrežama ugledao gomilu uvreda na svoj račun. Iz bolnice je pušten 21. ožujka, ali mu je dva dana ranije od covida-19 preminuo otac.

I njegova trudna supruga je bila zaražena, no oporavila se. Zdravu djevojčicu rodila je 7. travnja. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, ITALIJA