Svijet

KOPENHAGEN: Island će najkasnije 15. lipnja ublažiti restrikcije za ulazak u zemlju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Island namjerava ublažiti restrikcije za putnike koji dolaze u zemlju najkasnije 15. lipnja, objavila je vlada u utorak.

Po planu koji vlada još razrađuje, putnici će moći izabrati između testiranja na covid-19 po dolasku u tu zemlju ili dvotjedne karantene.

"Islandska strategija širokog testiranja, pronalaženja kontakata i izolacije pokazala se dosad učinkovitom", rekla je ministrica turizma Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir u priopćenju.

Island je dosad u svibnju imao samo tri slučaja covida-19.

Tamošnja vlada objavila je prošli tjedan da je zaraza u zemlji gotovo u potpunosti eliminirana.

Nakon što je početkom ožujka utvrdio prve slučajeve zaraze Island je uveo stroga ograničenja aktivnosti i kretanja, zatvorio je škole, zabranio veća javna okupljanja i uveo stroga testiranja i strategiju praćenja kontakata i kretanja kako bi suzbio širenje covida-19.

To je omogućilo zemlji od oko 360.000 stanovnika da sredinom travnja objavi djelomično otvaranje nakon što je epidemija ranije tog mjeseca dosegla vrhunac i počela se usporavati.

Island je testirao 51.663 svojih stanovnika, odnosno nešto više od 14 posto, što je veći udio nego u gotovo bilo kojoj drugoj zemlji, dijelom zahvaljujući i malobrojnom stanovništvu.

Ukupno je na Islandu 1801 osoba bila pozitivna na testiranju na covid-19. Umrlo je deset ljudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

COVID 19, ISLAND