Zagreb

Maras: Skandalozno je da zakon o obnovi nakon potresa neće uskoro biti u Saboru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras skandaloznim je u četvrtak ocijenio da zakon o obnovi Zagreba nakon potresa nije na dnevnom redu Vlade što, kako je rekao, znači da neće biti ni na dnevnom redu Hrvatskog sabora prije njegovog raspuštanja.

"To da danas na sjednici Vlade nema zakona o obnovi Zagreba je sramotno i pokazuje da je premijeru Plenkoviću puno važnija njegova fotelja, izbori i da smjesti ljude oko sebe na funkcije, a ne da pomogne građanima Zagreba koji su de facto na taj način ostavljeni sami sebi do jeseni i da mu je bitniji Bandić u gradu Zagrebu nego građani Zagreba", rekao je Maras. 

Izjavu medijima dao je ispred crkve Sv. Marka gdje se pridružio oporbenim gradskim zastupnicima koji od tamo sudjeluju u radu sjednice Gradske skupštine u znak prosvjeda što se sjednica održava elektronski.

Maras kaže da je sramotno i nedopustivo da se Sabor raspusti prije nego što se donese zakon o obnovi Zagreba nakon potresa i konkretno pomogne građanima. Kaže i kako je sramotno što je Vlada na današnjoj sjednici ljudima koji su stradali u potresu "dala mrvice". 

"Ove mrvice koje su danas dali na Vladi, a radi se o tome da će dati neki sitni novac ljudima koji su već potrošili stotine tisuća svojih kuna da bi osposobili objekte, da bi sanirali dimnjake, da bi sanirali krovove je također sramotno i smijanje u lice građanima Zagreba i pokazuje da Plenković ne živi uopće na ovom svijetu i u ovom gradu, da ne zna koje probleme ljudi njegovog grada imaju, jer on je ipak i rođen u Zagrebu", tvrdi Maras.

Istup premijera koji se jutros prolazeći Markovim trgom obratio oporbenim gradskim zastupnicima, Maras je nazvao "bahatim, birtijaškim napadom" na zastupnike Gradske skupštine gdje Plenković "s visoka dolazi i dijeli lekcije, a u biti zastupnici u ime građana traže najjednostavnije odgovore - kako i kada i na koji način možemo pomoći građanima".

Jer, kaže Maras, ukoliko se gradska skupština prije 140 godina, kada je Zagreb pogodio snažan potres, sastala u nekoliko dana i pomogla svojim sugrađanima, nejasno je zbog čega ova Skupština nije mogla dva mjeseca ništa napraviti.  

"Zbog čega HDZ i Bandić nisu napravili ništa za građane? To su jednostavna pitanja na koja Bandić i Plenković ne daju odgovore. U biti Bandić i Plenković su isti, jedan i drugi predstavljaju isti način vladanja - koruptivni. Siguran sam da će građani Zagreba to znati sankcionirati na izborima i da će upravo Plenković doživjeti najveću kaznu u Zagrebu zbog toga što je okrenuo leđa svojim sugrađanima", tvrdi Maras. 

Komentirajući što je gradonačelnik Bandić poslao vozilo Čistoće na Markov trg gdje oporbeni gradski zastupnici u znak prosvjeda sudjeluju u elektronskoj skupštinskoj sjednici, Maras kaže da je "Bandić potpuno izgubio kompas" i da ga "treba što prije maknuti".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, sdp, gordan maras