Zagreb

Stojak: Zastupnici bez sjednica nisu mogli davati svoje prijedloge

Piše: PolitikaPlus

Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkoga HNS-a Tomislav Stojak izrazio je zadovoljstvo zato što će se sjednica Gradske skupštine održati telekonferencijski budući da gradski zastupnici dosad, osobito nakon potresa, nisu mogli davati prijedloge i razgovarati.

"Naš grad funcionira na pritisak. Jedino tako se mogu donositi donekle razumne odluko pa evo i jutros je došla odluka da će se iduća sjednica, koja se treba održati 7. svibnja, održati telekonferencijski", rekao je Stojak na konferenciji za novinare.

Tako će zastupnici moći razgovarati i davati prijedloge i mišljenja o svemu što se događalo, osobito nakon potresa.

Proračunski minus je veći od milijardu kuna

Izvijestio je da je oporba predložila četiri točke dnevnog reda među kojima je i ona da zastupnici dobiju izvješće o tome što se događalo nakon potresa i što je gradonačelnik poduzimao kako bi građanima bio na raspolaganju.

Rekao je kako se tek na sjednici Gradske skupštine, kao jedinom predstavničkom tijelu grada, mogu donositi važne odluke, poput zaduživanja grada.

"Nedavno objavljeno izvješće državne revizije o poslovanju Grada Zagreba 2018. nedvojbeno je utvrdilo da su dugovi već sada dosegnuli četiri milijarde kuna. Utvrđeno je i da Grad Zagreb ne prikazuje dobro svoje financijske obveze prema trgovačkim društvima u vlasništvu Holdinga", istaknuo je Stojak i dodao kako se minus proračuna protekle tri godine popeo na više od milijardu kuna.

Novac za obnovu treba ići i iz rebalansa proračuna

"Jedino je bitno da sada donesemo konkretne mjere koje će reći što će Grad napraviti za građane i ono što je bitno a nije na idućoj sjednici je hitan rebalans proračuna da bi se točno utvrdilo koliko će se izdvojiti za obnovu", rekao je Stojak te ponovio da je zagrebački gradonačelnik prema građanima pokazao prijezir kad je rekao da su zapravo oni krivi za štete od potresa.

Izrazio je zabrinutost jer se Holding ponovno zadužuje za 150 milijuna kuna, pri čemi se ne objašnjava kako će se uključiti u obnovu.

Stojak je prije od Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora Gradskih groblja zatražio da žurno donesu odluku o poništenju cjenika o poskupljenju naknade za održavanje grobnih mjesta iz rujna 2019.

"Nakon što su građani na kućne adrese dobili iznimno uvećane godišnje naknade za održavanje grobnih mjesta, ponovno od predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora Gradskih groblja tražim da žurno donesu odluku o poništenju novog cjenika o poskupljenju", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMISLAV STOJAK, HNS