Zagreb

MUZEJ: MSU se u utorak otvara za posjetitelje trima izložbama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Muzej suvremene umjetnosti  (MSU) u Zagrebu nakon gotovo šest tjedana, u utorak  ponovno otvara svoja vrata trima izložbama, priopćeno je večeras iz MSU-a.

Posjetitelji će moći pogledati izložbe 'Od imaginacije do animacije - šest desetljeća Zagreb filma', 'Kolekcija za budućnost - Akvizicije 2009.-2019.' i 'Tomo Savić-Gecan: Retrospektiva 2020.'

U skladu s odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, radno vrijeme Muzeja se privremeno mijenja, pa će MSU i muzejska prodavaonica biti otvoreni od utorka do subote od 11 do 18 sati.

Iz Muzeja ističu kako su svjesni da i dalje postoji opasnost od zaraze pa apeliraju na posjetitelje da se pridržavaju svih propisanih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a to su prvenstveno mjere fizičkog distanciranja, nošenja zaštitnih maski i rukavica te redovito pranje i dezinficiranje ruku.

„Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“

Velika multimedijska izložba „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“, posvećena je slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953., koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Ovoj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, zatim više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. „Surogatu“ Dušana Vukotića. 

U sklopu izložbe, u prostoru pod nazivom Gallery predstavlja se Zlatka Boureka (1929.-2018.), akademskog kipara, slikara, grafičara, autora animiranih filmova, kazališnog scenografa i kostimografa. Tog zanimljivog i višestruko nagrađivanog umjetnika koji se u svijetu animacije isticao svojim karakterističnim vizualnim jezikom i specifičnom tematikom uvijek povezanom sa slavonskom i židovskom tradicijom, MSU predstavlja njegovim crtežima, skicama, celovima i slikama za filmove Wiener Blut i Ručak. Posebno su zanimljive drvene kazališne lutke i kolaži povezani s filmom Bećarac.

Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. - 2019.

Na velikoj izložbi "Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. - 2019." koja se prostire na dva kata izložbenog prostora MSU-a može se vidjeti preko 200 radova iz fundusa muzeja domaćih i stranih autora među kojima su Juraj Dobrović, Ratko Petrić, Vera Fischer, James Rosenquist, Lovro Artuković, Peter Kogler, Julião Sarmento, Zlatan Vehabović, Joško Eterović, Duje Jurić, Ksenija Turčić, Boris Bućan, Lovro Artuković, Igor Grubić, Neli Ružić, Slaven Tolj, Roger Ballen, Nam June Paik, Žižić / Kožul, Robert Rauschenberg, Milton Glaser, Igor Eškinja, Sandra Vitaljić, Michal Iwanowski, Richard Lindner i mnogi drugi. Osim toga, na izložbi se može vidjeti i vremenska lenta te multimedijski sadržaji kojima prikazujemo deset godina djelovanja MSU-a na novoj lokaciji, kako bi podsjetili na najznačajnije izložbene projekte i gostovanja izvan zgrade muzeja, te edukativne i druge važne aktivnosti. 

Tomo Savić-Gecan: Retrospektiva 2020

Prva veća samostalna izložba u Hrvatskoj jednog od zacijelo najradikalnijih umjetnika srednje generacije, Tome Savić-Gecana, predstavlja 30-tak godina njegova stvaralaštva. U mnogo slučajeva interaktivna i procesualna, najčešće do krajnosti neutralna, minimalna i neopipljiva djela redovito naslovljena „Bez naziva“, ponovno su izvedena u izložbenom prostoru, tzv. „bijeloj kocki“, koja je glavni je medij ovoga umjetnika i ujedno jedina izvjesnost u susretu s promatračem.

"Muzej suvremene umjetnosti organizirat će rad na način koji omogućuje pridržavanje mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora te svih uputa HZJZ-a. Budimo zajedno odgovorni i savjesni kako bismo što prije prebrodili ovu krizu i sačuvali naše zdravlje !", naveli su iz MSU-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MUZEJ, MSU